d1849851 7720 4b3d ac30 663e77dc69fe_1440x961
Cristina Giménez, premiada al X certamen literari de cartes Espistolae.  || M. Antúnez
04/07/2024 Cultura
Cristina Giménez guanya un certamen literari a Alcoletge

La castellarenca ha estat premiada al Concurs Literari de Cartes Epistolae

Marina Antúnez

La castellarenca Cristina Giménez ha estat premiada al Concurs Literari de Cartes Epistolae, convocat per l’Ajuntament d’Alcoletge i el Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil - Front del Segre, que pretén fomentar la creativitat literària al voltant d’aquest període històric. “Una amiga que treballa a Alcoletge em va donar a conèixer aquest certamen i em va dir: ‘Presenta-t’hi, que t’agradarà escriure aquesta carta’”, recorda Giménez.  Segons les bases, s’havia d’escriure una carta de màxim cinc pàgines relacionada amb la Guerra Civil.

 

Giménez va rebre el premi fa dues setmanes. “Vam anar a Alcoletge amb la família i el primer que vam fer va ser anar a menjar cargols [riu]”.  A la Sala de Plens de l’Ajuntament van entregar, primer, el premi de la categoria juvenil. Després, a Giménez li van entregar el premi absolut “i vam llegir les cartes”.

 

El premi té una dotació econòmica de 600 euros, a més de la publicació col·lectiva de les cartes finalistes del 2023 i 2024. El procés de creació de la carta ha estat “bonic i difícil, alhora”. La llavor es va plantar al gener, quan Giménez va anar de vacances a França, visitant Cotlliure, Argelers, la maternitat d’Elna. “Vam veure tota la part dels refugiats espanyols, un món que desconeixia”.

 

La carta de Giménez està ubicada en un poble de muntanya. Una senyora gran, la Consol Espriu, que de petita havia vist l’èxode cap a França, escriu una carta a l’alcaldessa en què li demana que no tallin un saüc. “És un símbol; al voltant del saüc es crea una vida amb totes les persones refugiades”. A la Consol la preocupa què passarà amb casa seva quan ella ja no hi sigui. “S’ajunten tots dos mons: d’una banda, la repoblació rural i, de l’altra, la memòria”.

 

Giménez ha fet algun curs d’escriptura i fa temps que escri, però més centrada al gènere de la poesia. Té un poemari autoeditt i un segon volum titulat 'Els límits coneguts', editat pel Centre d'Estudis d'Avià, a la col·lecció Grèvol. Actualment, té en marxa el projecte 'Controvèrsia', que comparteix amb la seva parella, David Landry.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris