97ca0421 6399 4229 ad43 1f7b5e71fd4e_1440x961
L’any 2020, una espectacle de la Coral Pas a Pas a l’Auditori Municipal. ||  ARXIU
23/09/2021 Cultura
La Coral Pas a Pas fa 10 anys

L’entitat celebra una dècada dedicada a les entitats de salut mental i diversitat intel·lectual, Suport Castellar i Àdips

Marina Antúnez

La Coral Pas a Pas oferirà un espectacle diumenge 26, a les 18 hores, titulat 10 anys Pas a Pas. Les entrades es poden comprar a www.auditori.cat. En aquesta ocasió, la coral fa un recorregut musical pels seus 10 anys d’història i compta amb una banda (bateria, guitarra, piano, trompeta, trompa, entre d’altres), presentadores i els cantaires, que sumen una vintena entre Àdips i Suport Castellar. L’acte és obert a tothom i promet ser molt emotiu.

 

Fa 10 anys naixia la Coral Pas a Pas. Ho feia en el si de l’Ajuntament, i com un projecte personal de la castellarenca Clara Martí. “Jo estava estudiant educació social i havia de fer les pràctiques de final de diplomatura”, diu Martí. A l’Ajuntament, les tècniques de serveis socials Conxita Luna i Mª José Lomas li van proposar formar una coral amb les persones de salut mental. “Jo ja dirigia corals infantils, a la Immaculada, i també durant un temps a El Sol i La Lluna”, recorda Martí.

 

El fet de dirigir una coral que agrupa dos col·lectius, Suport Castellar i Àdips, la va entusiasmar, alhora que li feia respecte. “Dirigir la Coral Pas a Pas va més enllà d’ensenyar música, ho vaig relacionar amb els meus estudis d’educació social que no en la perfecció musical”.

 

Martí havia estat membre de corals durant molt temps i tenia coneixements i pràctica dirigint corals, però “he estat molt autodidacta, per exemple, amb el piano”. Va començar aquí i ha anat creixent, no en nombre però sí en aprenentatges. “He après a dirigir aquesta coral a base d’estar amb ells”.

 

Anys més tard, per a perfeccionar la seva formació, Martí va fer un màster en musicoteràpia. En aquest cas, per diversificar la temàtica de les seves pràctiques, “les vaig fer de musicoteràpia per a embarassades i nadons”, diu Martí.

 

A mesura que van anar passant els anys amb la coral, Martí va ser més conscient que tots tenim diversitat funcional, ja sigui perquè portem ulleres, o perquè durant un temps ens hem trencat un braç i no podem fer el que fèiem, etc. “A poc a poc, ho he anat entenent i per a mi ha estat clau”. La diversitat és un tot, “i tots som iguals, sí, però perquè som igual de diferents”. La coral l’ha ajudat molt a veure les coses d’una altra manera i ara està enfocant el futur professional cap aquí. Abans de la pandèmia, dirigia un cor en una residència “on també hi feia d’educadora social”. I ha vist que és cap aquí que vol seguir. “He tornat a trucar portes, després de la pandèmia, per portar corals a altres llocs”. En aquest sentit, és ben certa la dia que diu “qui canta els seus mals espanta”, diu Martí.

 

La Coral Pas a Pas està formada per usuaris de Suport Castellar (salut mental) i Àdips (diversitat intel·lectual). “Segur que si el món estigués governat per una persona amb síndrome de Down es governaria molt diferent”, afegeix la directora.

 

Tenint en compte les dificultats que té aquest col·lectiu, el secret de l’èxit és tractar les persones amb naturalitat, i no com si fossin nens. “Han confiat cegament en mi i la confiança ha fet que hàgim arribat on hem arribat”.

 

El tipus de concerts que presenten des de ja fa cinc anys té un caire d’espectacle, i combina la música amb la dansa i la interpretació. Aquestes propostes tenen un preu i per això es fa pagar una entrada al públic, “que a les famílies els ha costat comprendre, en algun moment, però  creiem que el preu de l’espectacle s’ho val”.  Al grup de Suport Castellar, els mateixos usuaris són els qui assisteixen a les assemblees i amb el grup d’Àdips venen les famílies. “També han cregut amb nosaltres”.

 

Els objectius de la Coral Pas a Pas, són: la inclusió, tant per combinar gent que té dificultat amb la que aparentment no en té, com per fer una activitat de cant coral com qualsevol persona; la visibilització d’aquest col·lectiu, i les noves oportunitats per aquestes persones. “Qui et diu que demà no patiràs una malaltia mental o un accident, molta gent no recorda que és important cuidar-se a nivell mental i emocional”.

 

Adaptació

En tots aquests anys, hi ha un element que ha canviat radicalment, i és la capacitat d’adaptació. “Ara hi ha coses que les improvisem el mateix dia i ells són capaços d’assumir aquest canvi”. Abans, això no passava, hi havia un bloqueig. “Això ens ha obert moltes portes”, afegeix Martí. A nivell musical,  tenir oïda va relacionat en aquest cas amb saber estar en escolta, “cap a ells, i oïda cap a la música, i saber què m’agrada i com m’arriba i què hem fer fer perquè arribi a la gent com volem que arribi”.

 

Les reserves es poden fer al web de www.auditoricastellar.cat

 

Un dels concerts de la Coral Pas a Pas, l'any 2012. || ARXIUUn dels concerts de la Coral Pas a Pas, l'any 2012. || ARXIU

Comparteix
M'agrada
Comentaris