eea146b4 f5e9 4b9e ae9f 6200b3e59b83fsdfs_1440x961
Bel Carruana i Toni Beamud en un moment de l'espectacle. ||GLÒRIA POLLS
11/08/2020 Cultura
‘Artsperiències’, un projecte mutant

La companyia del desconcert, on hi participa el poeta castellarenc Òscar Rocabert, dona a conèixer un atrevit espectacle

Marina Antúnez

La companyia del desconcert ha donat a conèixer un projecte genuí i col·lectiu, en concret, un espectacle titulat ‘Artsperiències’. A l’equip hi participen el rapsode castellarenc Òscar Rocaber,t la ballarina Bel Carruana, la violinista Elisenda Prats, la violoncelista Muntsa Sitjà, el pianista Albert Cañades, el fagot Toni Beamudi el clarinet i electrònica Xavier Piquer. La música i la direcció són de Xavier Piquer, antic col·laborador del mestre Carles Santos.


El grup neix amb la necessitat d’explorar des de dins cap a fora i també a l’inrevés. Es plantegen: Té alguna finalitat l’art o és una finalitat en sí mateixa? I responen que “cadascú ha de buscar i trobar la seva pròpia resposta, per molt que de vegades ens vingui donada o suggerida”. Amb aquest ànim de recerca, tots ells es reuneixen sota un mateix sostre. Músics, actors, ballarins, rapsodes, escriptors, artistes plàstics, visuals. No sempre hi són tots però tampoc mai hi són sols. No és un espai tancat, sinó al contrari. 


‘Artsperiències’ són moments únics i irrepetibles on poden passar moltes coses. Parteixen d’una proposta elaborada a partir de diversos ingredients com els sons, les accions, els moviments, les paraules, les imatges, els volums, i oberts a altres elements com per exemple el públic, a qui es confereix un paper proactiu, l’espai, i fins i tot, l’atzar. “Per convertir-les en música, arts plàstiques i visuals, o més bé una fusió de totes elles”, afegeixen. La proposta ‘Artsperiències’ no és un espectacle de dansa o teatre, o un recital, és una barreja que s’adreça a les sensacions, que dialoga amb les expectatives generades i que crea un impuls únic i irrepetible.


Les disciplines artístiques implicades a Artsperiències poden anar canviant segons la situació i circumstàncies. Per exemple, poden haver-hi, interactuant, la dansa, poesia, narrativa, accions teatrals, projeccions d’imatges estàtiques o en moviment, o qualsevol altra cosa suggerent. “No volem crear un producte tancat als nostres propis impulsos, sinó obert a les expectatives dels propis programadors o assistents”, admeten a la companyia del desconcert. Es tracta, doncs, d’una mena de performance que parteix d’unes idees prèvies disposades a mutar.


Lluny de voler pujar en escenaris convencionals, la idea és ocupar espais no tan habituals però amb alguna cosa pròpia a oferir: des d’edificis emblemàtics, passatges urbans o naturals amb personalitat pròpia, etc. Cada lloc amaga un racó especial, i “no ens conformem en reconèixer-lo i admirar-lo, volem formar part d’ell i integrar-lo a l’experiència”.  El paper de la música, en aquesta proposta, és el d’aportar calidesa, a partir d’instruments acústics de corda, vent fusta, piano i instruments electrònics amb moltes possibilitats, com ara sintetitzadors, ordinadors o tauletes digitals. 


La dansa s’incorpora des d’un punt de vista d’un cos perfomatiu, donant a l’acció un moviment corporal envaït pels diferents elements que podem trobar en aquesta reunió de presències, música, poesia, lletres. “No es tracta de descobrir res de nou, segurament, es tracta de renovar la mirada”, expliquen des de la cia. del desconcert. Les persones que estiguin interessades en l’espectacle poden adreçar-se a la companyia a través del correu cia@desconcert.org o al telèfon 616126845. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris