2400b1b4 06da 4af4 9d75 dd7c0d66e648_1440x961
Andreu Ginestet, coautor del llibre 'Frieden·Pau·Paz· Peace' que es presenta dimecres a la Biblioteca Antoni Tort. || M. A.
18/06/2024 Cultura
Artistes per la pau

Andreu Ginestet, Frank N, Irina Sinkevych i Oksana Tytenko són els artistes protagonistes del llibre 'Frieden·Pau·Paz·Peace'; es presenta dimecres a la biblioteca

Marina Antúnez

Andreu Ginestet presenta el llibre Frieden·Pau·Paz·Peace, aquest dimecres 19 de juny, a les 19 hores, a la Biblioteca Municipal Antoni Tort. Ginestet és artista, escultor i mediador nuclear. A la presentació l’acompanyaran Yolanda Bandrés, llicenciada en Història Merdieval amb experiència en ajuda humanitària i solidaritat internacional, i Joan Huerva Subirachs, dissenyador de models de gestió social descentralitzats mitjançant l’ús de dades massives per fer front als nous reptes de la societat. Ginestet és català però viu a Alemanya des del 2012 perquè “els mediadors de pau hem de ser neutres, hem de finançar el procés de pau nosaltres mateixos. Des de Catalunya em resultava molt car, fer tants viatges”.

 

Per fer el llibre per la pau, s’ha unit costat de tres artistes més, que són Frank N, Irina Sinkevyich i Oksana Titenko, les dues darreres, unes artistes ucraïneses que fan fugir de la guerra. Al llibre, hi publiquen l’obra explicant la relació dels quatre artistes amb el grup espanyol format per Yolanda Bandrés, Yolanda Mora, Marcello Scotti i Joan Huerva, “persones que ja treballem juntes des de fa dos anys amb el procés de pau”. El projecte va ser impulsat per Frank N. Tots quatre són activistes per la pau i formen part d’un col·lectiu més nombrós d’artistes que es mouen en aquesta direcció. “Els artistes, només de mirar-nos als ulls, i mirar a través dels seus ulls, entenem com és l’altra persona”.

 

El que vol remarcar amb aquest títol és que la pau és un fenomen internacional, i no només això, sinó que ha de ser un fenomen popular. Els representants de la pau en les institucions internacionals, els diplomàtics silenciosos, no tindran legitimitat. “Amb la covid s’ha despistat molt el públic, les crisis no venen per casualitat”.

 

No només es farà la presentació del llibre sinó també la presentació conjunta internacional dels artistes per la pau. “Són persones que treballem a nivell internacional, coincidint amb el tema de la pau, i el grup creix”.

 

 

El més important per a ells és arribar al públic. Si segueix darrere d’una negativa de guerra, “aquesta narrativa no porta enlloc, no és dir que Rússia és el dimoni i l’hem de vèncer per tenir la pau”. Això implica, a tall d’exemple, que els artistes d’Alemanya que van en contra de la narrativa del govern no venguin obra. Les colles d’artistes que treballaven juntes abans de la covid s’han apagat. Ha estat una jugada prèvia en tot el planeta.

 

Ginestet reconeix que la mediació nuclear és molt esgotadora. “Ningú no té ni idea del que es negocia darrere de la porta, és molt esgotador, passem molta por, és un estat de por en permanència”.

 

Aquestes situacions s’han de saber assumir. L’any 2019, l’Andreu es va aturar un temps. Diplomàtics i militars francesos el van reclamar, i ell va reprendre la mediació de pau, després d’uns mesos de parèntesi.

 

Les negociacions de guerra nuclear es fan aproximadament cada dos anys. “No som un Jimmy Carter, però el llibre demostra que els artistes som la llavor de la pau al món”.

 

Escolta l'entrevista:

 

 

 

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris