1_1440x961
L’Escola Coral de Terrassa, l’Avenç d’Esplugues i l’Orfeó Castellarenc, dirigits per Joan Tomàs  al Teatre Principal de Terrassa.(1931). || CEDOC
16/02/2021 Cultura
L’Any Joan Tomàs recorda l’Orfeó Castellarenc

Aquest 2021 es commemora el 125 aniversari del naixement del folklorista català 

Marina Antúnez

Joan Tomàs i Parés  (1896 - 1967) va ser músic, pianista, mestre, compositor, director, folklorista, professor i etnomusicòleg. Als anys 30 va dirigir l’Orfeó Castellarenc, un cor destacat a l’època i que ara, en motiu del 125 anys del naixement del mestre Tomàs,  també s’ha volgut posar en relleu.

 

L’Orfeó Castellarenc es va fundar l’any 1923 i va tenir, fins al 1929, dos directors, Joan Padró primer i Antoni Griera, després. Des de l’any 1929 i fins al desembre de 1932, Joan Tomàs en va ser el director. Aleshores, Tomàs era el director del cor infantil i professor de l'Escola Coral de l'Orfeó Català

El proper 5 de març, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, a través del Departament de Cultura de la Generalitat, inaugurarà l’Any Joan Tomàs al 5 de març, al Centre Artesà Tradicionàrius. La neta del músic i comissària de l’Any Tomàs, Liliana Tomàs i Roch, explica que “els de l’Orfeó Castellarenc van demanar a Francesc Pujol que agafés la direcció  però ell va recomanar a Joan Tomàs”. Pujol havia estat mestre de Tomàs i  tots dos formaven part de l’Orfeó Català. L’Orfeó Castellarenc tenia en aquell moment 80 cantaires, era un cor mixt de veus i la Societat Coral La Llebra era qui li donava suport.

 

Malgrat tot el que significava per a Joan Tomàs el desplaçament fins a Castellar del Vallès per  fer els assajos  -ja que en aquell moment dirigia també cors a Rubí, a Terrassa, a Esplugues i a Barcelona -, “ell no deixava perdre un orfeó perquè volia que la música arribés a tot el poble”, i va acceptar la direcció de l’Orfeó Castellarenc.

 

Juntament amb l’Orfeó l’Avenç d’Esplugues i l’Escola Coral de Terrassa, el mestre Tomàs va organitzar diverses cantades conjuntes. amb l’Orfeó Castellarenc. Per exemple, van oferir un concert multitudinari l’any 1930 on hi van participar cantaires de 50 orfeons diferents, a l’Estadi de Montjuïc de Barcelona i en motiu de l’Exposició Internacional. Al 1931, al Teatre Principal de Terrassa es va fer una altra trobada amb els tres orfeons dirigits per Tomàs ,i va ser un gran èxit. I a Vilassar de Mar també en van fer un altre que “la Revista Musical Catalana recull en una ressenya”

 

Segons apunta en un llibre el castellarenc Lluís Montagut, l’Orfeó Castellarenc va suposar “la manifestació lírica més important que mai s’hagi vist al poble”, apunta la Liliana. Sembla que l’any 1932 la Societat Coral La Llebra va patir una crisi i que Tomàs també deixà la direcció de l’Orfeó Castellarenc. El local de la societat passaria a ser el Cafè Mundial i l’Orfeó Castellarenc va perdre molts cantaires. Provisionalment, va dirigir el cor J. Donato i Vidal. Amb la guerra pel mig hi ha va haver un parèntesi, però l’orfeó va persistir i continuar més tard, fins a l’any 1954, dirigit per J. Vidal i, més tard, per Cecili Mussons.

 

Joan Tomàs folklorista

Un dels llegats més importants que ens deixa Joan Tomàs és la seva feina com a folklorista. Sobretot, les composicions del Cançoner Popular de Catalunya, de Joan Amades. “Es van fer molt amics, ja de joves i abans del Cançoner.  Amades no publicava res sense la supervisió de Tomàs”, apunta la Liliana. Tomàs va fer 23 missions pel Cançoner, “11 de les quals, al costat d’Amades”

 

A l’època, s’estava desenvolupant l’excursionisme i el món coral. “A través de les excursions, Tomàs va recollir cançons populars”. Organitzava concerts i harmonitzava les cançons que recollia. “No descartem que també n’hagués recollit a Castellar del Vallès, ja que allà on anava en buscava”. La feina d’Amades era recollir les lletres i fer els diaris de camp, mentre que Tomàs transcrivia la música. “Eren personatges molt actius i molt entregats a la cultura popular”, segons la Liliana. Joan Tomàs va dirigir molts cors i va donar classes de música a moltes escoles. Es va vincular a l’Orfeó Català des del 1908.  

 

Trobareu més informació de Joan Tomàs i Parés a la pàgina web que ha creat la família, clicant aquí

 

Joan Tomàs recull cançons a Balaguer (1930). || Dept. CulturaJoan Tomàs recull cançons a Balaguer (1930). || Dept. Cultura

Comparteix
M'agrada
Comentaris