d82219ca 1cc0 40fb a013 d567a1076cfb_1440x961
Un moment de la inauguració de la 16a edició del BRAM ||Q. Pascual
24/02/2024 Cultura
Un altre maó contra l’oblit

La 16a edició del BRAM! arrenca amb força amb la projecció d'un dels darrers grans èxits del cinema català, 'El mestre que va prometre el mar'

Hi ha qui pensa que, més que passat, som memòria. Si és així, cal que la memòria estratifiqui i s’ompli de contingut com el que va servir per obrir la 16a edició del BRAM!. Amb un Auditori ple a vessar es va poder gaudir de la projecció de ‘El mestre que va prometre el mar’, un dels fenomens de taquilla del cinema català dels darrers temps que va aconseguir humitejar els ulls dels espectadors amb l'emotiva història inspirada en fets reals del mestre Antoni Benaiges, assassinat pels falangistes poc després del cop de Franco simplement per voler fer la seva feina: ensenyar i ajudar els infants a ser millors persones en un ambient laic i cívic. Una història contra l’oblit que reivindica les famílies que encara cerquen desapareguts en una guerra civil que,evident, no acaba de cicatritzar bé.

 

Abans del col·loqui amb la directora Patrícia Font i el director d’art Josep Rossell, el president del Club Cinema Castellar, Pere Joan Ventura, i l’alcalde, Ignasi Giménez, es van encarregar de fer els discursos d’obertura subratllant el pes que ja va agafant una mostra que arriba a la 16a edició. Amb el laconisme que el caracteritza, Ventura va apuntar que el programa d’aquesta edició “té una bona collita que sembli que hagi vingut sola” i va qualificar el programa de “rodó”. També va destacar el pes que va tenint any rere any la presència de professionals del cinema de Castellar del Vallès. “Si ens ajuntéssim tots els de Castellar que fem coses pel cinema es podria fer una pel·licula”, va dir entre els somriures dels presents. Finalment va voler subratllar la “tendència mundial” que s’està vivint amb la incorporació de les dones al cinema, un fet que demostra que l’edició d’aquest any s’obrís “amb una pel·lícula de molt èxit dirigida per una dona”.

 

Al seu torn, l’alcalde va assenyalar que, “des que va nèixer, el BRAM! ha anat creixent i ara es troba en plena adolescència” per recordar els 16 anys que fa que el municipi organitza aquesta trobada de “cinema amb missatge”. En aquest sentit, Giménez va apuntar als presents que el BRAM! “és un luxe que tenim com a municipi” i va recordar que la mostra de cinema no és només qui la fa i qui pot gaudir-la com espectador, també es fa realitat a través de les entitats que participen en la confecció del programa.

 

La directora de 'El mestre que va prometre el mar' Patrícia Font poc abans que comencés la projecció de la pel·lícula

La directora de 'El mestre que va prometre el mar' Patrícia Font poc abans que comencés la projecció de la pel·lícula || Q. Pascual

 

Abans de la projecció, la directora de ‘El mestre que va prometre el mar” va reivindicar la proposta d’una pel·lícula com la seva perquè “la gent té ganes de veure aquesta història i empatitzar amb la gent que s’ha vist reflectida per la història de la seva família”, les famílies que encara busquen les restes dels seus. “El ‘Mestre’ ha donat moltes voltes però encara no havia inaugurat un Festival. Estem molt agraïts a Castellar”, va dir Font.

 

La nit hauria estat complerta del tot si uns problemes amb el so no haguessin fet la guitza als espectadors durant la primera hora de metratge.

Comparteix
M'agrada
Comentaris