L'exposició del Grup Pessebrista de Castellar, dedicada al canvi climàtic, ja es pot visitar al local del carrer Doctor Pujol
Enguany, l'exposició del Grup Pessebrista de Castellar arriba a la 71a edició amb una aposta de molta actualitat. A més del tema bíblic, imprescindible i present a cada diorama, s'hi afegeix el tema del canvi climàtic, una temàtica social que també ens afecta com a societat. En altres edicions, s'han tractat temàtiques com els fenòmens atmosfèrics, els transports, els jocs tradicionals, indrets emblemàtics de Catalunya o bé, el que va tenir tan èxit fa dos anys, el cinema, elaborat amb la col·laboració del Club Cinema Castellar Vallès.
A l'exposició pessebrista hi podem observar un total de 17 pessebres - 15 diorames i dues vitrines -, creats per una seixantena de pessebristes de diverses edats, enguany amb molta paritat homes i dones. Són pessebres fets amb tècniques diferents, especialment elaborats amb porex d'alta densitat, i també el guix, però combinats amb materials com la fusta, el metall, el morter, etc. També s'hi combinen elements de la natura, com les branques d'arbres, les fulles i les molses, en alguns dels diorames.
En alguns dels pessebres d'enguany hi podrem observar fenòmens ben visibles del canvi climàtic, com les riuades, la sequera, les inundacions, l'abocament d'aigües residuals, la pujada del nivell del mar, l'explotació minera, la contaminació o el desgel, i també podrem identificar-hi espais prou coneguts com la plaça Major i la plaça d'El Mirador de Castellar del Vallès, la ciutat de Girona o la plaça de Monells, per exemple. En altres diorames, s'ha optat per temàtiques més conceptuals, algunes d'elles, inspirades en algun dels 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible que es van acordar l'any 2015 a les Nacions Unides per a l'Agenda 2030.
Un dels pessebres de la 71a edició s'inspira en la ciutat de Girona. || Q. PASCUAL
Exemple d'una ciutat sostenible en un dels diorames. ||Q. PASCUAL
Com és habitual també, als pessebres del Grup Pessebrista de Castellar veurem un diorama on plou, algun altre on es fa de nit i de dia, d'altres que simulen l'albada o el capvespre. D'aquesta manera, els paisatges queden perfectament enquadrats dins el marc on s'exposen les obres d'art.
L'objectiu dels pessebres d'aquest 2021 és, com sempre i sobretot, el gaudi d'uns pessebres de qualitat fets a poc a poc i fets durant setmanes, fins i tot mesos, però també aquesta vegada hi ha una voluntat de contribuir a conscienciar sobre els efectes devastadors que té l'acció de l'home sobre la terra. Per això, també en alguns dels pessebres, s'apunten algunes accions per a combatre el canvi climàtic, com el reciclatge, les ciutats i comunitats sostenibles o la producció i el consum responsables.
L'exposició estarà oberta en diferents dies, també els festius nadalencs, en horaris de matí i tarda, fins al 6 de febrer de 2022.
Un pessebre mostra la sequera, una conseqüència del canvi climàtic. ||Q. PASCUAL