B7R00405_1440x961
Públic assistent a la projecció del documental 'Un vas d'aigua per a l'Elio', dissabte 4 de març. || Q. PASCUAL
07/03/2023 Cultura
3.100 espectadors al BRAM! 2023

La Mostra de Cinema de Castellar tanca la 15a edició amb gairebé 200 persones per sessió projectada

Redacció

El BRAM! 2023 ha comptat amb un  total de 3.103 espectadors, que han assistit en alguna de les 17 projeccions programades durant 10 dies a la Mostra de Cinema de Castellar del Vallès.  Això suposa un increment notable del nombre d’assistents respecte edicions anteriors, en concret, 800 més respecte l’edició 2022. S’ha batut el rècord de mitjana d’assistència, amb quasi 200 espectadors per sessió. 

 

La quinzena edició del BRAM!, ha tingut lloc entre el 24 de febrer i el 5 de març i també ha incorporat un acte honorífic que, habitualment, se sol fer a l’inici de Festa Major. Parlem del lliurament de la Medalla de la Vila, que aquest 2023 s’ha concedit a Pere Joan Ventura, president del Club Cinema Castellar Vallès i director del BRAM!, coincidint amb la presentació del documental Un vas d’aigua per a l’Elio.

 

Per tot plegat, l’organització  fa un balanç molt positiu de la bona acollida de la programació. Les xifres també avalen la satisfacció del públic: nou dels catorze títols projectats han superat la puntuació mitjana del 8 i els cinc restants han obtingut una valoració d’entre 7 i 8.

 

La comissió del BRAM!, formada per l’Ajuntament i el Club Cinema Castellar Vallès, havia preparat en aquesta edició una selecció de pel·lícules amb una gran diversitat de temàtiques socials i de compromís.

 

A més de l’assistència del públic en general, en el marc del BRAM! escolar hi ha hagut  3.334 alumnes dels centres docents de Castellar que des del passat més de gener han pogut veure alguna proposta cinematogràfica dins la secció, coorganitzada pel Club Cinema Castellar Vallès i la Guia Didàctica de l’Ajuntament. Amb aquestes dades, el BRAM! suma 6.437 espectadors en aquesta edició.

 

En aquesta mostra també s’hi han presentat iniciatives audiovisuals locals en el marc el BRAM! Castellarenc. En concret, el curtmetratge ‘No eren bruixes’ del Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història, el curt documental ‘Sincronia’ de Marina Altimira i el curtmetratge ‘Lune’ de Paula Ribó.

 

A més, s’han elaborat dues peces audiovisuals institucionals; una,  sobre el procés de creació del cartell del BRAM!, pel dissenyador municipal Carles Martínez Calveras, i l’altra, de rebuig del poble de Castellar a l’assassinat de l’Elio, pel fotògraf  Quim Pascual.

 

L’organització també va voler destacar la presència de professionals del cinema que han participat  en aquesta edició del BRAM!. En aquest sentit, el públic ha pogut gaudir de la participació presencial del director de Suro, Mikel Gurrea, i de les directores de Margalida, Constança Amengual i Francesca Mas, i de les intervencions per videoconferència del director d’En los márgenes, Juan Diego Botto, i de la guionista d’Un año, una noche, Isa Campo.

 

D’entre tots els films, Argentina 1985 s’ha endut el Premi Especial del Públic del BRAM! 2023. La cinta de Santiago Mitre protagonitzada per Ricardo Darín es va imposar amb una puntuació mitjana de 9,13 punts, seguida en segon lloc per la pel·lícula belga Close, de Lukas Dhont, amb 8,77 punts, i a continuació per l’espanyola As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, i la irlandesa The Quiet Girl, de Colm Bairéad, que van empatar amb una puntuació de 8,68 punts.

 

El Jurat Jove, format pels sis col·laboradors del programa de Ràdio Castellar i pòdcast juvenil Castellar Z, van premiar The Quiet Girl. El segon lloc del podi va ser per a la pel·lícula sueca El triangulo de la tristesa, de Robert Ostlund, i el tercer lloc, per a la britànica Almas en pena d’Inisherin.

 

El premi per a les pel·lícules guanyadores consisteix en un sac de mongetes del ganxet. També podran gaudir de les mongetes del ganxet un total de 10 votants del Premi Especial del Públic escollits per sorteig. L’organització contactarà al llarg dels propers dies amb els guanyadors per comunicar-los que la seva butlleta ha resultat guanyadora.

 

'Un vas d’aigua per a l’Elio'

El cineasta i director del BRAM! Pere Joan Ventura va presentar el llargmetratge Un vas d’aigua per a l’Elio, en un acte que també va incloure la seva recepció de la Medalla de la Vila, un reconeixement municipal per comptar amb una trajectòria de lluita antifranquista i defensa de les llibertats i els drets socials. En l’àmbit local, com a impulsor del moviment cineclubista als anys 70,  creador del BRAM! i recuperador del cineclub l’any 2011, amb la creació del Club Cinema Castellar Vallès (CCCV), una entitat que presideix des de la seva fundació.

 

El documental de Ventura reconstrueix el procés de recerca, exhumació i identificació del maqui anarquista italià de 22 anys Elio Ziglioli, que va ser assassinat per la guàrdia civil a Castellar del Vallès l’any 1949.

 

Per a presentar la pel·lícula, Ventura va comptar amb part del seu equip: Anastasi Rinos, Gemma Alfós, Enric Escofet i Paco Poch. També hi van assistir l’historiador Argimiro Ferrero, l’estudiós del Parc de Sant Llorenç Jordi Guillemot, i la cosina de l’Elio Ziglioli, Enrica Volpi.

 

Amb ells, el públic va poder gaudir d’un col·loqui postfunció que va aclarir alguns dels fets narrats al documental. Algunes de les intervencions de l’equip i del públic van ratificar que pel·lícules com aquesta són útils i necessàries, en favor de la recuperació de la memòria històrica del país.

 

A l’acte de presentació d’ Un vas d’aigua per a l’Elio també es va agraïr la implicació de l’Ajuntament de Castellar, de la Filmoteca de Catalunya i el micromecenatge de 150 particulars i entitats per poder finançar la pel·lícula.

Comparteix
M'agrada
Comentaris