El propietari de la pedrera, Josep Maria Torras, davant de l'espai_617x412
Josep Maria Torras, en una imatge de 2012, davant de la pedrera del del Sot de Goleres al Puig de la Creu, de la qual n'era propietari || Josep Graells
06/05/2020
Adéu a l’home de la muntanya

Mor als 94 anys Josep Maria Torras, tota una institució a Castellar del Vallès vinculat al món excursionista

Marina Antúnez

Josep Maria Torras ha mort aquest dimecres, 6 de maig, al matí a l'Hospital General  a causa del coronavirus, segons ha transcendit a través de diversos coneguts de la família. El castellarenc, amb 94 anys, era molt conegut al poble, sobretot, pel seu vessant excursionista a través de la seva implicació al Centre Excursionista de Castellar, on era considerat tota una institució. 

 

Des dels anys 1940, va fer nombroses escalades clàssiques, acompanyat en moltes ocasions de Joan Nubiola, a Sant Llorenç del Munt i Montserrat. El 1945 va ingressar com a membre del Centre Acadèmic d’Escalada (CADE), i el 1960, va passar a formar part del Grup d’Alta Muntanya (GAM). Va obrir nombroses vies, conegudes com Torras-Nubiola, entre les quals destaca l’ascensió a la xemeneia de Sant Jeroni (1950).

 

L'any 1978, juntament amb Nubiola i Josep Barberà, va fundar el Grup Cavall Bernat. Es va iniciar a l'espeleologia amb el Club Muntanyenc de Terrassa (1948) i va explorar sobretot el massís de Garraf, del qual destaca la via Torras-Balart de l’avenc de la Ferla (1955) i els Pouetons de les Agulles (1956). Va dirigir les exploracions a l'avenc de l’Esquerrà (1953-56), i va formar part de l’expedició a l’illa de Sumatra (1977). Va aportar innovacions tècniques que va publicar a Speleon (1957) i és l'autor de l’apartat ‘‘Espeleologia’’ del llibre Història de l’excursionisme (1965).

 

El 8 de juliol de 1951, Josep M. Torras i Joan Nubiola van obrir un agosarada via d’escalada a l’agulla de la Figuereta (muralla oest de Montserrat), una agulla que ha esdevingut una via clàssica dins el món de l’escalada. En el marc del projecte 'Llum i llibertat',  l’agulla de la Figuereta va una de les 131 agulles montserratines es va il·luminar l'any passat per escaladors del CEC. A

 

El 28 de novembre passat havia rebut l'Ensenya d'Or atorgada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) en el marc de la seva festa anual celebrada a l’Espai Endesa.

 

Fa uns mesos, Josep Maria Torras va obrir les portes de casa seva al programa de Ràdio Castellar ‘Passeu, passeu’ que podeu recuperar en el següent vídeo:

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris