Un grup de curiosos amb Oriol Vicente durant la Viquimarató_617x412
- Quim Pascual
10/10/2015 Actualitat
Wikipedistes a la vila
La proposta Viquimarató va ser l'activitat que va obrir les Jornades Europees del Patrimoni 2015 que continuen a Castellar fins diumenge
Anna Parera
Les Jornades Europees del Patrimoni van començar divendres amb una Viquimarató de Patrimoni Industrial. Una activitat que consistia en fer entrades a la Viquipèdia sobre aquest patrimoni industrial de Castellar del Vallès.

La Viquimarató es va fer de 17 a 20 hores a la Biblioteca Municipal Antoni Tort. Al principi va acostar arrencar, però mica en mica un grup de curiosos es van animar a descobrir el funcionament de la Viquipèdia de la mà dels més experimentats. "La Viquipèdia és una enciclopèdia de coneixement col·lectiu", va afirmar Oriol Vicente, membre de l'Arxiu d'Història de Castellar. Això vol dir que "no podem posar les nostres hipòtesis, sinó que tot parteix d'un coneixement que ja està publicat", va detallar. A partir de la platafoma de treball wiki, Vicente explicava als novells tot el que han de tenir en compte per fer entrades a aquesta enciclopèdia de coneixement col·lectiu. "Els estem ensenyant pas a pas quin és el procés" que s'ha de seguir per poder publicar. "Donar-se d'alta com a usuari, les normes bàsiques de publicació, les normes bàsiques de la discussió, perquè tots els articles tenen una part de discussió, i les normes bàsiques d'edició", va dir Vicente. Per exemple, cal tenir molt clar que "tot el coneixement que està a dins ha d'estar referenciat", és a dir, s'ha de citar el lloc d'on es treu la informació que es posa. L'altre idea que cal respectar és que es tracta d'un coneixement col·lectiu i, per tant, sempre s'ha d'arribar a un consens amb la resta d'autors que participen en la redacció i la introducció de dades en una entrada.


"L'objectiu era fer quatre o cinc articles sobre patrimoni industrial", va assegurar Jordi Niñerola, membre d'Amical Wikimedia i un dels impulsors de la Viquipèdia a Castellar. A quarts de set de la tarda ja en portaven 3 o 4 de modificats. Per exemple, van fer "un article sobre la història de la vida Tolrà, de la fàbrica, que d'aquí n'ha sortit un que potser no és especificament de patrimoni industrial que és l'assassinat de Pepín Valls", va detallar durant l'activitat Niñerola, i també van modificar el molí de Can Barba, el molí d'en Boà i el molí d'en Barata.

Amb aquesta Viquimarató els organitzadors van voler "posar una llavor", explicar que "qualsevol persona des de casa ens pot donar un cop de mà", va dir Niñerola, i així animar als castellarencs a sumar-se a la documentació i publicació d'informació sobre la vila a l'enciclopèdia Viquipèdia.


Aquest dissabte les Jornades Europees del Patrimoni continuen des de les 10 del matí amb un itinerari guiat pel patrimoni industrial del riu ripoll. A les 18.30 hores hi haurà la projecció Can Tolrà, 140 anys de la nostra història a l'Auditori Municipal Miquel Pont i diumenge a partir de les 11 del matí es farà la visita guiada "Les pintures murals d'Alfons Gubern".

Comparteix
M'agrada
Comentaris