WhatsApp Image 2021 07 29 at 12.22.42_950x634
La informadora Anna Aulet parlant amb uns joves a prop del parc. || cedida
29/07/2021 Actualitat
Vigilant qualsevol amenaça de columna de fum

Dos informadors del Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona recorren diàriament fins al 31 d'agost els termes de Castellar i Sabadell fent tasques de pedagogia i vigilància

Jordi Rius

Els informadors Anna Aulet i Esteve Llop, que formen part de la unitat de vigilància 76 de Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI), sufragat per la Diputació de Barcelona i amb la participació d’ajuntaments i ADF, recorren diàriament en diferents torns entre les 12.30 i les 19.30 h des del 18 de juny i fins al 31 d’agost Castellar i Sabadell combinant dues facetes crucials per a l’anticipació i la prevenció activa dels incendis forestals, la pedagogia i la vigilància.


El PVI es va començar a implantar el 1996. “Abans els ajuntaments posaven diners de la seva butxaca per pagar el combustible dels vehicles, ara ho paga tot la Diputació, però amb la col·laboració dels ajuntaments i els ADF de la zona per definir les rutes per on es fa la vigilància i la sensibilització”, apunta Jordi Romà, interlocutor de Formació i Comunicació de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació. 


El Pla té tres objectius fonamentals: “Reduir el número d’incendis, minimitzar-ne els efectes i ajudar els ajuntaments si ho necessiten”. Per reduir el número d’incendis i “tenint en compte que el 90% dels incendis té origen humà, l’únic que pots fer és sensibilitzar la gent perquè  sigui prudent, no faci negligències i vigili tant com pugui”, explica Romà. “Anar a trobar la gent al bosc, explicar on es troben i demanar-los que tinguin prudència això no ho fa pràcticament ningú perquè és molt car”, assegura l’interlocutor de Formació i Comunicació de l’Oficina Tècnica.  En aquests moments, la Diputació de Barcelona té desplegades 93 unitats a tota la província, amb un pressupost de 2.037.000 d'euros. 


A més d’informació i concienciació, les unitats de controladors tenen la missió de dissuasió . “Si veus una persona que està amb un fogonet al mig del bosc fent foc en un lloc que no està permès, l’informador li diu d’apagar-lo i si no se’n surt avisa al 112”. Afortunadament, des que va començar l’estiu no hi ha hagut cap acció de dissuassió a Castellar, encara que sí que ha hagut molta tasca de conscienciació. De moment, a la campanya els dos informadors han hagut d’actuar més a Sabadell perquè és en aquell terme municipal on han detectat més columnes de fum, possible origen d’incendis forestals, agrícoles o periurbans.


A més de la unitat 76, el PVI té al voltant de Castellar una altra unitat que cobreix Gallifa i Sant Llorenç Savall, una altra que cobreix Sentmenat i Caldes de Montbui i una més que recorre Matadepera i Terrassa. Al terme municipal de Matadepera, hi ha dues torres de guaita, una a l’Obac i l’altra a La Mola, “que donen una bona visió de la comarca” constata Romà. Tant guaites com informadors es coordinen des d’uns centres de control i comunicacions, que,  en el cas de Castellar, està situat a Llinars del Vallès. Aquest centre té comunicació prioritària amb el servei 112, que de seguida activa els bombers en cas  d’incendi. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris