05 vaga_1440x961
Una classe de 4t d’ESO de l’Institut Puig de la Creu amb pocs alumnes en motiu de la vaga d’educació / Cedida
25/01/2023 Actualitat
Vaga d'educació i sanitat amb seguiment desigual a la vila

Dels centres de secundària públics, un 8,8% dels professors han fet vaga. La xifra d'estudiants ha estat més elevada, d'un 45,8%. La majoria de metges del CAP han secundat la vaga

Cristina Domene

El col·lectiu docent i el sanitari estan convocats avui i demà a fer vaga. Les mobilitzacions busquen reivindicar millores laborals, salarials i estructurals. A Castellar, la vaga en el sector sanitari ha estat molt secundada. Gairebé tots els professionals del CAP Castellar han fet vaga i han anat a la manifestació de Barcelona. Al centre sanitari han quedat quatre metges que han fet serveis mínims, segons ha explicat un d'aquests metges. De fet, el Sindicat de Metges ha informat que el seguiment ha estat del 70% al matí i aproximadament d'un 100% a la tarda. A més a més, diversos professionals han dut adhesius i xapes reivindicatives durant el seu torn laboral. Recordem que protesten per la sobrecàrrega de feina i per reclamar millores salarials.


En el sector educatiu també s'ha copsat la vaga. Al cicle de secundària dels tres instituts públics de la vila ha estat més seguida per part dels estudiants que pels professors. Així, a l'Institut Castellar el seu director, Marc Busquets, ha informat: "Un 5% dels professors han seguit la vaga i un 75% dels estudiants". Recordem que els alumnes de 1r i 2n de l'ESO no poder fer vaga. D'altra banda, des de l'administració de l'Institut Escola Sant Esteve han apuntat que un 7,5% de professors i un 12,5% dels estudiants han seguit la vaga. A l'Institut Puig de la Creu la xifra augmenta, un 14% dels professors i un 50% dels estudiants. "3r i 4t d'ESO han seguit la vaga bastant, 1r de Batxillerat, molt, i 2n, irregularment perquè tenen la selectivitat i molts consideren que perdre un dia de classe els hi va molt malament", manifesta el director del centre, Xavier Martín.


Els motius que mou al sector educatiu a mobilitzar-se són múltiples: "Per part del sindicat es queixen que no s'han respectat tot una sèrie d'acords als quals s'havien arribat. Es va signar la reducció de l'hora docent tant a primària com a la secundària, passant de les 19 hores a les 18, aquesta sí que es va respectar, però per exemple, la demanda de reducció de dues hores lectives als majors de 55 anys que estava sobre la taula abans de la pandèmia, ho volen traslladar a l'any 2024 o 2025".


El punt crític que ha fet saltar la qüestió, segons Martín, és que el Departament d'Educació ha informat els sindicats que la pujada de sou del 2,5% que s'havia de fer a partir de gener no es podrà aplicar perquè no hi ha pressupostos aprovats. "La comunitat educativa també demana blindar el mes de juliol, perquè arran d'avançar l'inici de curs al setembre, ara es demana que el docent també acudeixi al centre les primeres setmanes del mes per la preparació de classes, quan sempre ha estat un mes dedicat a la formació", recorda Martín.


A més, els sindicats exigeixen que el govern destini a l'educació el 6% del PIB, com marca la llei d'educació de Catalunya, un percentatge que assenyalen que actualment no arriba al 3%.

 

- Actualització el 25/01/23 a les 17.15 h-

Comparteix
M'agrada
Comentaris