Erw3RqjXYAAw633_1440x961
Les alcaldies vallesanes s'uneixen per demanar respostes immediates a Endesa pels diversos talls de llum viscuts a la comarca || Consell Comarcal
15/01/2021 Actualitat
Unitat de les alcaldies vallesanes per exigir solucions als talls de llum

Les alcaldesses i alcaldes de més d'una dotzena de municipis denuncien la manca d'inversions i manteniment de la xarxa elèctrica per  part d'Endesa i demanen inversions immediates perquè s'estan vulnerant drets de la ciutadania

Les alcaldesses i els alcaldes del Vallès Occidental s’han conjurat per posar remei a un problema que estan patint la immensa majoria de municipis: els talls de llum indiscriminats. Aquest divendres, per escenificar la unitat d’acció, coordinats pel Consell Comarcal, han comparegut davant dels mitjans de comunicació  la majoria d’alcaldesses i alcaldes  per denunciar “la deixadesa” de la companyia Endesa. “Estem veient aquests dies que hi ha un problema que va més enllà de la comarca i que és reiteratiu. És un problema de manca de manteniment de la xarxa elèctrica, un fet inconcebible tenint en compte la pujada espectacular del rebut de la llum”, va resumir el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez.

 

Per aquest motiu, els municipis vallesans afectats –més d’una dotzena- van expressar en la compareixença conjunta que sota la unitat d’acció es posarà “en l’agenda del territori” resoldre aquesta problemàtica que, com va dir l’alcalde de Barberà, Xavier Garcés, en el seu cas comporta problemes al 25% del seu terme. “La companyia ens diu que s’està treballant però fa mesos que no notem cap canvi, més aviat al contrari i el tracte als ciutadans és inadmissible”, va dir l’alcalde Cerdanyola, Carlos Cordón, al seu torn. Altres municipis grans com Sabadell i Terrassa també estan patint talls constant molt repartits en diversos barris. En el cas de Castellar del Vallès, la situació més greu viscuda darrerament es va produir a la urbanització El Balcó, on van patir un llarg tall de corrent la nit de cap d’any, però també l’Airesol D ha viscut talls de llum.

 

Per tant, i com a principal conclusió, les alcaldies exigeixen un manteniment de la xarxa elèctrica “preventiu més que correctiu” i que Endesa esmeni la seva mala planificació perquè no es torni a repetir aquesta situació. I és que la situació viscuda en els darrers dies a causa del temporal Filomena amb una dràstica baixada de temperatura ha agreujat el problema quan les famílies requereixen de més consum per escalfar les llars i, a sobre, coincideix en el temps amb pujades del preu de la llum. En aquest sentit, Alba Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, va denunciar que Endesa és “una companyia que no té escrúpols per pujar el preu de la llum un 38% i que obté moltíssims beneficis. Per tant, el mínim que poden fer és un manteniment correcte de la xarxa”.

 

Els i les edils van coincidir en denunciar el comportament de l’elèctrica i, a més, també van voler subratllar que  “no és cert que els talls elèctrics venen relacionats amb situació d’irregularitats i, com a exemple, tenim més de 8 barris afectats i més de 800 famílies”, va explicar Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, qui també va exigir a les administracions superiors que tenen les competències que puguin sancionar les companyies perquè “no es pot deixar la ciutadania sola”.  No es descarten, fins i tot, exigir accions penals, com van subratllar els alcaldes de Terrassa o Ripollet. “Volem aclarir els motius dels talls. La situació s’agreuja quan hi ha talls a la nit i considerant que es poden estar vulnerant els drets estem duent a terme accions administratives contra la companyia davant l’Agència Catalana de Consum i ho hem posat en coneixement de la Fiscalia”, va expressar Jordi Ballart, alcalde de Terrassa.

 

Com a conclusió, l’alcalde de Castellar i president del Consell va voler fer palès que “això no és un qüestió puntual que afecta uns determinats moments de l’any, afecta històricament una sèrie de municipis, situació que s’està agreujant donada la pandèmia i el confinament domiciliari i això és absolutament intolerable”. La demanda que fan el conjunt d’alcaldies és que puguin ser atesos pels responsables d’Endesa i transmetre la necessitat de concretar un pla d’inversions perquè la situació no s’allargui en el temps. “Aquesta vegada no és només un problema de connexions il·legals, el problema és la manca de manteniment elèctric com s’ha constatat a diversos municipis i diverses tipologies de barris a la comarca. I el que hem de reclamar és la inversió programada en el temps i que els Ajuntament puguem anar fent seguiment”, va resumir Ignasi Giménez.

Comparteix
M'agrada
Comentaris