L'equip del Karakia grava al Sandri al Mercat Municipal_617x412
L'equip del Karakia grava al Sandri al Mercat Municipal - Josep Graells
22/07/2011 Actualitat
Un castellarenc del Friül al programa Karakia
El Sandri, natural del Friül -una regió del nord-est d'Itàlia- prepara, des de la seva casa de Castellar, frico, tortellini i gubana, per al programa del Canal 33, Karakia
Cristina Domene
El Sandri es un italià del Friül, una regió històrica i geogràfica del nord-est d'Itàlia, envoltada per Àustria, Itàlia i Eslovènia i on a més del friülès es parla també l'italià, l'eslovè i l'alemany. El Sandri fa 8 anys que viu a Catalunya i tres que viu a Castellar i serà protagonista d'uns dels capítols del Karakia, el programa del Canal 33 que partir de la diversitat gastronòmica, mostra la vida a Catalunya d'aquells veïns originaris d'altres cultures.

Karakia va començar fa ja 10 anys, després de recórrer tot el mapa del món -explica Josep Mulet, director i guionista del programa- van decidir fer continguts menys genèrics i més regionals. "Fins ara parlàvem de comunitats internacionals, més en global. Amb diferents persones fèiem el retrat del país en un capítol. Se'ns va acabar el mapa del món i vam decidir concretar i ara tenim una única persona que durant mitja hora ens parla de la seva regió".

Mulet, ho explicava al Mercat Municipal de Castellar, mentre les càmeres de televisió gravaven el Sandri fent les compres per elaborar les seves receptes: "Fem un retrat del Sandri, natural del Friül, prop de Venècia, perquè és na zona molt propera que coneixem poc".

De fet, la regió del Friül té una història i una llengua pròpia, una realitat semblant a Catalunya. Precisament per els paral·lelismes, Sandri ha entès molt bé el tarannà de Catalunya i parla el català perfectament. "La regió és d'extensa com la província de Girona i compta amb 1 milió d'habitants aproximadament. La política lingüística està més endarrerida que la del català i també hi ha menys recursos", explica el Sandri.

menú friulà || Unes amigues del friulà van ser les que trucar al programa sense que el Sandri sabés res. Mentre comprava a les parades del mercat fruits secs i llet fresca, en Sandri detyallava el plats que prepararà per al programa: "Faré un frico, de patates i formatge que és semblant a una truita, però sense ous. Després prepararé uns tortellini molts grans, amb gust salat i dolç, que porten canyella i de postres, un dolç més típic de la zona d'Eslovènia, que s'anomena gubana i té forma d'ensaïmada i està farcida de fruits secs".

El programa Karakia dedicat al Friül s'emetrà pels volts del gener. El seu director, opina que si haguessin intentat apropar altres cultures a través de qualsevol altre tret que no fos la cuina, el programa no hagués funcionat tan bé. "Si ho haguessin intentat a través de la música o de l'art, no hagués funcionat tant bé".
Comparteix
M'agrada
Comentaris