A7 5206_1440x961
Imatge d'arxiu de la represa de les classes, l'any passat, a l’institut Puig de la Creu. || Q.PASCUAL
07/01/2022 Actualitat
La tornada a l'escola serà presencial

A partir de dilluns s'eliminaran les quarantenes a infantil i primària i només es confinaran els grups amb 5 positius per Covid-19 en menys de 7 dies

R.G.

Tot i l'escenari de pandèmia, sense haver arribat encara al pic de la sisena onada marcada per l'òmicron, la més contagiosa de les variants del coronavirus, a principis de setmana el govern espanyol es va reunir amb els governs autonòmics per acordar el protocol de la tornada a l'escola després de les vacances de Nadal, i es va decidir que serà presencial.

Així, dilluns que ve es preveu una tornada 100% presencial a les escoles. Ara bé, des del col·lectiu de professors i professores de primària i secundària, demanen més mesures per garantir una represa de l'activitat escolar segura o bé que s'ajorni el tret de sortida del segon trimestre. De fet, el sindicat majoritari d'ensenyament a Catalunya, USTEC-STEs demana en un comunicat mascaretes FFFP2 per a professors i estudiants, cribratges abans de reprendre les classes, com es va fer el gener de 2021, i reduir les ràtios d'alumnes. Tanmateix, això passa perquè augmenti la contractació de professorat, sobretot - remarquen des del sindicat- per garantir les substitucions de les baixes Covid-19.

 

Val a dir que, pel col·lapse del sistema sanitari, alguns dels mestres que estan confinats no es podran reincorporar el 10 de gener perquè encara no han pogut registrar i tramitar la baixa a través del sistema de Salut, fet que obstaculitza el procés de substitució per part del departament d'Ensenyament. A més, des d'USTEC-STEs critiquen que mentre que les trobades socials es limiten a 10 persones, a les aules s'hi reuniran entre 25 i 30 persones. En aquesta línia, demanen que s'agilitzi la dosi de reforç per al col·lectiu de professionals de la comunitat educativa, i es mantingui el confinament dels contactes estrets amb un positiu per frenar la cadena de contagis.

Des del ministeri d'Educació, es posa l'accent en què el 86,6% de la franja de 12 a 18 anys tenen la pauta completa de vacunació, i que prop del 30% dels infants d'entre 5 i 11 anys han rebut la primera dosi de la vacuna pediàtrica.

 

Justament, aquesta tarda el departament d'Educació ha concretat que s'està estudiant com s'articularà als centres catalans el nou protocol que ha aprovat aquest matí la Comissió Pública de Salut. Fins ara, als centres educatius, si el tutor o un company de classe era positiu, tota la classe s'havia d'aïllar, si no havien patit la Covid-19 en els últims sis mesos, o no es disposava de la pauta completa de vacunació. La Comissió de Salut Pública ha aprovat que a partir de dilluns no s'hauran de confinar tots els alumnes d'una classe si hi ha un positiu a l'aula i no estan vacunats. Les quarantenes només es faran quan hi hagi 5 casos o més de contagi en una aula, o bé el 20% dels alumnes contagiats, en un període de set dies o menys dies. Si hi ha quatre casos o menys, no serà necessari perquè es consideren contagis esporàdics. La mesura s'aplica tant als centres de primària com els de secundària, sense distinció d'edat. La nova mesura afectarà sobretot a les escoles d'infantil i de primària perquè els alumnes encara no han completat la pauta de vacunació, i fins ara sí estaven obligats a confinar-se. Salut preveu que a partir de febrer comenci la vacunació amb la segona dosi pediàtrica per al col·lectiu de 5 a 12 anys.

 

ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ 07.01.22 - 17.24H

Comparteix
M'agrada
Comentaris