IMG 0551_617x412
Samuel Ramal, apicultot i apiterapeuta Quim Pascual
13/04/2018 Actualitat
Samuel Ramal: "Les abelles m’han salvat la vida i per això són la meva prioritat"

Fuster de professió, va tenir un greu accident de moto el 2006. Després de set operacions, va caure en una depressió agreujada pels medicaments. Va investigar i va poder comprovar en pell pròpia el poder curador de les abelles

Jordi Rius

Entrevista a Samuel Ramal, apicultor i apiterapeuta

· Sembla ser que vas arribar una mica a l’apiteràpia d’una manera desesperada...
Sí, després de l’accident vaig veure que els tractaments que feia no em servien. Estava desesperat. Vaig arribar a la consulta que una apiterapeuta alemanya tenia a Barcelona. Em van fer que em piqués una abella i al dia següent, tot i tenir el peu inflat i que no em feia mal, vaig pujar a La Mola. 

 · I vas decidir investigar més..
Sí, una mica per mi. Vaig començar a investigar una mica el que fan les abelles i te n’adones que tot el que fan és beneficiós per a la salut. Tot, fins i tot l’aire del rusc. Me’n vaig anar fins a Tenerife a conèixer un home de Romania, l’apiterapeuta que més en sap d’Europa. Vaig seguir per Navarra a fer uns cursos, Romania, Àustria i Alemanya. M’he anat formant perquè aquí no hi ha res. M’he adonat que tenim molts metges i especialistes perquè hi ha moltes malalties que es poden tractar amb els productes del rusc.

· Veus possible reprendre el teu antic ofici de fuster?
No, sembla que les coses passen per alguna cosa. Crec que tot això m’ha passat perquè havia d’estar aquí. Sempre m’ha agradat la muntanya, he estat escalador, faig esquí de fons... He fet tot tipus d’esport relacionat amb la muntanya i aquest és un treball que em permet estar a la muntanya.

· Si em pica una abella, en teoria és beneficiós per a mi?
Sí, si et pica una abella no et passarà res la primera vegada encara que siguis al·lèrgic. Fins i tot, un dia, un policia de Sabadell em va aturar i em va dir que sempre li feia mal el genoll i un dia, anant en moto, li va picar una abella... i des  de llavors  ja no li feia mal.

· Però les abelles ja saben on una persona té dolor?
Quan tens un dolor crònic, la teva energia es perd per aquest punt. Per això estàs desanimat. Això ho veu l’abella i, normalment si no està sotmesa a pressions, et pica. Em truquen molts apicultors . A Alemanya s’han fet estudis sobre punts d’acupuntura amb un expert xinès que va determinar per a una determinada malaltia s’havia de picar en determinats llocs. Llavors van agafar una  abella amb un fil de pescar lligat  en una zona tranquil·la i va anar als llocs que l’acupuntor havia indicat abans. Les flors tenen un pols elèctric. Quan aquella flor té un nèctar deixa  anar un pols elèctric que l’abella detecta i va de seguida cap aquella flor. 

· Prop del restaurant Can Mauri de Sabadell, has muntat el teu projecte ‘Aire de Colmena’. En què consisteix exactament?
Són com dues cases en forma de  bresca al revés. Al seu interior hi ha uns quants ruscos amb abelles. Sobre els ruscos, hi ha una mascareta amb la qual  pots absorbir tota l’olor de l’interior dels ruscos. La persona que hi entra es relaxa còmodament assegut. A l’altra caseta, hi ha dos llits on pots dormir una estona sobre els ruscos. Això sí, no hi ha cap contacte entre les abelles i les persones, estan totalment separats.

I quins beneficis aporta respirar l’aire dels ruscos?
Bàsicament, aquesta teràpia és per temes respiratoris. La majoria de les persones anem accelerades. Vas a un ritme que provoca que quan vols aturar-te no pots fer-ho. A part dels beneficis de l’aire del rusc, aquesta teràpia et fa parar. Quan estàs aquí una estona, el brunzit de les abelles et calma. I aquest és el secret d’estar sa, has de saber calmar-te.

· Et ve gent de molts llocs?
Sí. Mira, l’any passat va venir una noia que tenia asma crònic. I sempre estava amb el Ventolin. Ha fet com sis o set sessions, ha pres pròpolis i ja se li ha passat. Ni s’ha refredat aquest hivern.

· Hem d’aprendre molt encara de les abelles?
Sí, no t’imagines quant n’hem d’aprendre encara. Porto 12 anys estudiant-les i cada dia et sorprenen.  Fins i tot les abelles poden detectar una persona que té càncer per l’olor que deixen anar.  A mi les abelles m’han salvat la vida i per això, són la meva prioritat. Quan vaig millorar, vaig pensar què podia fer per ajudar-les. 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
La constància
Un defecte que no pots dominar?
En tinc molts
La teva paraula preferida?
Amor
Quin plat t’agrada més?
La paella de marisc
Un color
Verd
Un animal?
L’abella
Un grup?
Tu Otra Bonita
Una pel·lícula?
‘La vida es bella’
Un llibre?
‘Las voces del desierto’  de M. Morgan
Un viatge pendent?
Eslovènia
Un objectiu?
Ser feliç

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris