09   A7R03808_1440x961
Ramon Casamada recollint les mates de mongetes del ganxet la tardor passada Quim Pascual
07/02/2024 Actualitat
Ramon Casamada: "Des de l’administració no hi ha empatia amb els pagesos"

El propietari de la finca Can Casamada, una de les principals explotacions de mongeta del ganxet, dona suport a les mobilitzacions de la pagesia dels 6 i 7 de febrer

Jaume Clapés Solé

El sector agrari i ramader s’ha mobilitzat ahir dimarts i aquest dimecres 7 davant la situació de la pagesia on estan confluint diverses problemàtiques com l'excés de burocràcia, la baixada de preus i ara les restriccions com a conseqüència de la sequera que ha posat el país en emergència. Les manifestacions, convocades per la Plataforma 6F, se sumen a les que aquests dies han col·lapsat Europa. D’entre tots els motius pels quals es manifesten, el castellarenc Ramon Casamada, un dels propietaris de Can Casamada, una de les principals explotacions agrícoles de la mongeta del ganxet, en destaca “la falta d’empatia". "La burocràcia ens amarga la vida, hem de fer quatre o cinc declaracions a part de les d’Hisenda i moltes vegades has de pagar a un tècnic que t’ajudi. Tot això són coses que abans feia el departament, però ha anat eliminant personal”, diu el pagès castellarenc. 

 

“Des de l’administració no hi ha empatia amb els pagesos, en comptes de preguntar al pagès ‘què et fa falta?’, es pregunten ‘què li pot fer falta?’”, diu Casamada, que dona suport a les mobilitzacions. Un dels temes amb el que troba a faltar més suport és la volatilitat del sector: “Aquest any hem perdut un 40% de la facturació i hem de tornar a sembrar, per tant, hem hagut d’invertir. No hi ha cap sector que sigui tan volàtil”. Un exemple d’això és el preu del cereal: “Aquest any potser serà el mateix que fa quinze anys, perquè el mercat és tan volàtil que algú decideix a quin preu s’ha de cobrar el cereal i varia molt la producció per hectàrea, fins i tot, de comarca a comarca”, afirma l’agricultor.

 

A més, el pagès també destaca la tasca de cura del territori que du a terme el sector sense cap compensació: “A nosaltres ningú ens reverteix res. Nosaltres cuidem el territori, la gent hi passa, però no se’ns compensa per enlloc”, opina. Altres motius pels quals es manifesta el sector són des de l'increment dels costos de producció, els baixos preus que els paguen, la falta de control en les importacions, la nova política agrària comuna i la greu sequera.

Comparteix
M'agrada
Comentaris