07 sumamarató_1440x961
Un dels tallers de l’edició passada de la Marató per la Diversitat || Q.PASCUAL
22/03/2023 Actualitat
A punt per la 4a Marató per la Diversitat de Suma+

L’Espai Tolrà acollirà dissabte una fira d’activitats universalment accessibles, amb actuacions musicals, esportives i de cultura popular

Rocío Gómez

Tret de sortida de la 4a Marató per la Diversitat, que concentrarà les activitats aquest dissabte a l’Espai Tolrà. El primer tastet, però, serà aquest dijous amb l’espectacle Spasticity a la Sala de Petit Format de l’Ateneu a les 19.30h. Es tracta d’un monòleg a càrrec de Marc Buxaderas, farcit d’humor, ironia i les experiències del dia a dia d’aquest actor i comunicador amb paràlisi cerebral.


Ara bé, la festa gran començarà dissabte a primera hora del matí a l’Espai Tolrà, tant al recinte firal com a la plaça de la Fàbrica nova. Enguany, l’enfocament de la marató canvia per centrar-se en “la reivindicació i en la sensibilització”, explica Rat Basterretxea, una de les impulsores de Suma+ i de la marató. “Les activitats estaran adaptades per a tothom, i per participar en la Marató, per col·laborar-hi, només caldrà venir. És una festa popular”, afegeix l’activista. A més, Basterretxea recorda que en aquesta ocasió se centraran a potenciar la reivindicació i la sensibilització “perquè la part econòmica està coberta per l’Ajuntament de Castellar, que assumeix el cost dels vetlladors, que havia de pagar la Generalitat”.


Concretament, s’han programat activitats universalment accessibles, amb la col·laboració d’entitats culturals, esportives i socials, i de la comunitat educativa de Castellar. Per exemple, a primera hora de dissabte a partir de les 10.30h s’han previst tallers per a infants amb Kids&Us, La Taca, la Ludoteca Municipal, activitats amb l’artista Enric Aguilar i sensorials Arteneu. També hi haurà un espai del Club de Bitlles Catalanes de Castellar, i el Club d’Escacs, i un karaoke obert a tota la ciutadania. A partir de les 11h, el club de rítmica Clau de Sol oferirà una exhibició a la Sala Blava, just abans del concert de la Coral Pas a Pas que tindrà lloc a les 11.30h. Paral·lelament Marian Ioga dirigirà una sessió de ioga (10.30h), i Yantra comandarà una activitat de dansa vital (11.45h). El CAC instal·larà un circuit a l’exterior de l’Espai Tolrà (12.15h), mentre que Ball de Gitanes i els Gegants de l’ETC i de l’IE Sant Esteve, i els Atabalats actuaran a última hora del matí, a partir de les 12.30h.


Cal destacar que durant tot el dia hi haurà servei de bar, amb menció especial a la botifarrada popular - que inclourà l’opció d’hamburgueses veganes - que es farà d’13h a 16h, i de 19h a 23h. A la tarda, a partir de les 16h, diversos esplais conqueriran la zona central de l’Espai Tolrà, amb la gimcana de l’Esplai Sargantana i l’Esplai Xiribec, i la zona de jocs de la Ludoteca. Tarda de música a la Sala Blava a partir de les 17h amb Ralet-Ralet, Artcàdia i Acció Musical de Castellar, i taller de circ a partir de les 19h, o la proposta Dona’t espai.


La traca final començarà amb la batucada dels Tucantan Drums i els Atabalats del Sant Esteve a la plaça de la Fàbrica Nova, a partir de les 20h, i a les 20.30h llum i foc amb els diables més menuts de l’ETC, Les Espurnes.
El fi de festa començarà a les 21.30h a La Sala Blava amb el concert de versions de Miops i a les 23h clourà la jornada festiva DJ Suma+, per arrodonir la nit amb més música. Tota la programació amb detall es pot consultar a sumacastellar.cat.


Finalment, el plat estrella de la 4a Marató de Suma+ no arribarà fins a finals de maig. El Mirador acollirà la instal·lació El laberint dels sentits, “una experiència sensorial immersiva que no deixarà indiferent ningú, i que vol canviar la mirada de la gent del poble”, detalla Basterretxea. Irene Garrido i Clara Martí han dissenyat aquesta proposta que romandrà a El Mirador i que visitaran tots els centres educatius de Castellar. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris