7R 00797_1440x961
Una família deixa una rosa blanca davant de l'alzina sureraen l'acte per recordar els difunts en plena pandèmia celebrat el juny passat Quim Pascual
17/04/2021 Actualitat
Programa per contrarestar els efectes de la pandèmia en joves i col·lectius de risc

Es faran tallers de prevenció de salut emocional i un seguiment telefònic de persones en risc

Redacció

Castellar del Vallès prioritzarà la salut emocional en el Programa Municipal de Salut amb l’objectiu de pal·liar els efectes que la pandèmia està causant en l’estat d’ànim de la ciutadania. La proposta d’actuació es va presentar dimarts en la sessió anual del Consell Municipal Sociosanitari, que aplega els professionals i les entitats de la vila que treballen en els àmbits social i de la salut.


Entre les actuacions destacades que es duran a terme, d’una banda cal remarcar les que s’adreçaran als col·lectius d’adolescents i joves. En aquest sentit, la proposta preveu la realització de tallers de promoció i prevenció de la salut emocional a alumnes de secundària, així com a les seves famílies. En aquests tallers es treballaran temes com l’autoestima o la comunicació verbal, impartits per professionals especialitzats i per Creu Roja.


També tindran un protagonisme especial les accions de prevenció de trastorns de la conducta alimentària, atès que s’ha detectat un increment de casos entre la població adolescents. L’Associació Catalana de Prevenció de l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) també durà a terme tallers als centres de secundària de la vila. 


Alhora es mantindrà l’espai de consulta, informació i formació d’alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius dins el programa de Salut i Escola PESEC i l’espai d’atenció individual i/o familiar Psicojove. A més, s’analitzaran els hàbits de salut a partir d’un estudi dels alumnes de 4t d’ESO.


COL·LECTIUS DE RISC
El nou Programa de Salut Emocional preveu l’execució d’una acció de seguiment telefònic a diferents col·lectius de risc que farà la Creu Roja. D’altra banda, també se seguirà promovent el Programa de Prescripció Social, una iniciativa que compta amb un catàleg de 25 activitats socials, culturals o educatives. 


En la sessió del Consell també es va posar de relleu que el Servei d’Atenció Psicològica va atendre el 2020 un total de 237 persones (15 més que l’any anterior) i va realitzar 483 entrevistes (88 és respecte el 2019). Aquestes dades confirmen l’augment de l’atenció que realitza el servei, que aquest any, i a causa de la pandèmia, va combinar l’atenció presencial (62% del total de les visites) i a distància via telefònica o videotrucada (38% del total).


El principals temes de consulta estan relacionats amb problemes adaptatius (54%) i amb problemàtica clínica (30%) i, en menor mesura, amb problemàtica existencial, orientació i amb problemes de parella. Les derivacions al servei procedeixen majoritàriament de l’Àrea Bàsica de Salut i de Serveis Socials. 

426 FAMÍLIES REBEN AJUTS EL 2020

L’any passat un total de 426 famílies castellarenques van rebre ajuts per necessitats socioeconòmiques. És una de les conclusions de la memòria del Consell Municipal Sociosanitari. El 2019 la despesa en ajuts socials va arribar a 205.000 euros. La gran majoria de les prestacions concedides es van destinar de forma prioritària a la infància (36% de l’import total), a temes relacionats amb l’habitatge i la pobresa energètica (34%). El 30% restant es va destinar a l’acció solidària amb entitats socials (Obra Social Benèfica i Càritas) i a ajuts d’alimentació, serveis mèdics o a la realització d’estudis a l’Escola Municipal d’Adults, entre d’altres.


A aquest import cal sumar-hi els 720.000 euros d’ajuts de diverses administracions adreçats a 232 unitats familiars adreçats a garantir la permanència en l’habitatge habitual, aconseguir un preu de lloguer just i afrontar la crisi socioeconòmica generada per la Covid-19.


Aquest darrer any la gran majoria d’ajuts s’han orientat a la cobertura de necessitats bàsiques. En aquest sentit es va posar en valor la tasca que han dut a terme Càritas, que ha incrementat el nombre de famílies usuàries fins a 210, i Creu Roja, amb l’atenció a 20 famílies mensuals, a més de la concessió de 48 ajuts alimentaris extraordinaris i 137 ajuts d’emergència i la distribució de 216 targetes menjador durant el temps en què els centres educatius van estar tancats.     

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris