A7306952 2_1440x961
Júlia Martínez i la seva mare, Marta Reig, es preparen per a un estiu ple d’activitats, de moltes primeres vegades, amb permís de la pandèmia. Quim Pascual
07/05/2021 Actualitat
Primer any de vida en pandèmia

El 2020 van néixer 159 nadons a Castellar del Vallès, com la Júlia, que el 25 de març va celebrar el seu primer aniversari

Rocío Gómez

Per a tota una generació, la pandèmia haurà marcat els seus primers passos en un món canviant, que es readapta constantment als nous escenaris que, de moment, encara dibuixa la Covid-19. Un d’aquests infants nascuts durant la pandèmia, i més concretament, durant el confinament, és la castellarenca Júlia Martínez Reig. Va néixer el 25 de març de l’any passat, a la Clínica Quirón Vallès, tot i que estava previst que ho fes a l’Hospital General de Catalunya. En una de les setmanes més dures de la primera onada, bona part dels hospitals van reformular els protocols per compatibilitzar l’atenció als pacients amb Covid-19 que estaven col·lapsant el sistema sanitari. En el cas de la Júlia, l’Hospital General de Catalunya es va blindar per atendre en exclusiva a persones amb coronavirus. És per això que la Júlia, finalment, va néixer a la Quirón.


Els seus pares, Albert Martínez i Marta Reig, recorden que els primers mesos de vida de la Júlia, la seva segona filla, els van viure a porta tancada, amb una inusual tranquil·litat. “Quan ens van deixar sortir a passejar, a mitjans de maig, la família passava a veure la Júlia, però des de l’altra banda de la reixa, i fins a principis de l’estiu no la van poder conèixer”, explica la Marta.  “Les primeres setmanes amb la Júlia les vaig viure molt acompanyada, amb l’Albert a casa, i el nostre fill Gerard, amb més calma. Per tant, em vaig poder recuperar millor del part. La pandèmia m’ha permés dedicar-li més temps, tot i que el fet de no poder-nos relacionar massa, i per exemple, deixar-la amb els avis, també és un entrebanc perquè ens hem trobat més sols”, reconeix. “Tenim moltes de ganes de fer activitats amb els nens. A la Júlia encara no l’hem portat a la piscina, ni hem anat gaire al parc”, lamenta.

 

La curiositat de la petita castellarenca ha de conviure amb les mesures de prevenció. “Des de ben petita, tot i que a ella no li posàvem gel hidroalcohòlic perquè no baixava del cotxet, quan ens veia fer-ho, ella també es fregava les mans”, recorda. Després d’un Nadal sense trobades i apantallat, tant la Marta com l’Albert, tenen ganes de l’arribada de l’estiu, per poder compartir més moments amb la família i els amics, preferiblement a l’aire lliure.


 159 NADONS EL 2020
La Júlia, com molts petits castellarencs de la generació Covid-19, no es va poder inscriure al registre fins a l’estiu. “Els terminis s’allargaven, i per exemple, la targeta sanitària no l’hem rebut fins a la tardor”, concreta. Amb motiu de l’estat d’alarma, es va prorrogar la inscripció dels infants fins a tres mesos després del seu naixement tot i que el límit fixat per llei era de trenta dies naturals.


Des del Jutjat de Pau de Castellar detallen que el 2020 es van incriure 141 infants al registre mitjançant l’oficina de la vila, mentre que el 2019 la xifra va ser de 132. Des de principi d’any s’hi han inscrit 47. Segons l’IDESCAT, el 2020 van néixer 159 infants a la vila, mentre que fa una dècada, el 2010 en van néixer 251, gairebé un centenar més. L’any que es va batre un rècord en la taxa de natalitat a Castellar va ser el 2011, fa deu anys, amb 261 naixements. Ara bé, el 2019 també va ser un any excepcionalment baix quant a naixements, amb 157. “La situació econòmica no és bona per als joves. Les feines són precàries, hi ha una certa por, incertesa per la inestabilitat que ha provocat la crisi de la Covid-19. No coneixem a ningú de la nostra edat que s’hagi animat a tenir fills durant la pandèmia”, constata Marta Reig.


De fet, segons l’INE el descens interanual de naixements a Catalunya el 2020 prenent com a referència desembre de 2019, és de -23,6%, tres punts per sobre de la mitjana de l’estat, que és de -20,4%. L’INE detalla que justament la davallada més accentuada de naixements coincideix amb els nou mesos posteriors a l’inici de l’estat d’alarma. El desembre passat van néixer a Espanya 23.226 persones.  

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris