04 BOMBERS_1440x961
Els Bombers Voluntaris en una acció de sensibilització a la Fira de Sant Josep || CEDIDA
21/03/2023 Actualitat
Preocupació per l’estat dels boscos i la sequera

Els Bombers es preparen per una campanya d’estiu que es preveu que tingui un alt risc d’incendis forestals pel dèficit de pluja i les altes temperatures

Rocío Gómez

No plou i les temperatures són primaverals des de febrer, quan es van vorejar els 20 graus en la primera quinzena del mes. I març ha continuat amb aquesta primavera anticipada. L’estat actual de les reserves d’aigua als embassaments de Catalunya és del 27%. La Generalitat va declarar l’alerta per sequera a la fase d’excepcionalitat al Ter-Llobregat, i va aprovar a finals de febrer un decret per concretar algunes restriccions quant al consum i usos d’aigua. Castellar és un dels  224 municipis que han entrat en aquesta fase d’excepcionalita a conseqüència de la sequera. Concretament, l’episodi de sequera s’arrossega des de 2021. Segons l’estació meteorològica Cal Botafoc, 2021 i 2022 van ser el segon i el tercer any més secs dels últims 30 anys, i el 2022 l’any més càlid.


Amb aquest escenari damunt la taula, els Bombers Voluntaris de Castellar es preparen per una campanya d’estiu “que segurament s’avançarà però també s’allargarà”, explica Oriol Garcia, cap del parc de bombers de Castellar. “L’estat dels boscos és preocupant per la manca de pluja. Els boscos estan cansats. Hi ha molts arbres que no han aguantat. Se’n veuen de morts o amb una part de la brancada morta”, detalla el cap dels bombers de la vila. “La humitat dels boscos no és suficient perquè es recuperin els arbres”, afegeix. En aquest sentit, els bombers reconeixen que cada vegada és més difícil combatre els incendis, “que de seguida es fan grans i no tenim capacitat  d’extinció”. Els focs de sisena generació són més freqüents.


De fet, fa dues setmanes es va activar la prohibició de fer foc en terreny forestal. La norma, que s’aplica a tot tipus de terrenys forestals -tinguin arbres o no- i en la franja de 500 metres que els envolta, estarà en vigor fins al 15 d’octubre.  Tot i que hi ha algunes excepcions. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspire. “Durant molts anys hem tingut molta sort perquè no hem tingut incendis grans. Però qualsevol mal ús que es faci al bosc ens pot portar problemes”, subratlla Garcia. El cap de bombers apunta que des de la Generalitat, els governs municipals, i els efectius d’emergències (ADF i Bombers), s’està estudiant la possibilitat de tancar l’accés al bosc i als camins, com a mesura preventiva.

 

Garcia es mostra crític amb la gestió dels boscos quant a la biomassa i la neteja, un altre factor que agreuja la situació perquè es tradueix en combustible per al foc. En aquesta línia, reivindica més efectius i recursos per a la prevenció i extinció d’incendis. “La convocatòria de la Generalitat no és suficient per omplir els parcs. Estem sota mínims”, lamenta. “El problema és l’aigua. El dipòsit de la bassa de Can Padró està buit, mentre que Les Arenes i el Puig de la Creu estan a la meitat, i Barceló a tres quarts. No pinta bé si no comença a ploure aviat”, detalla.

Comparteix
M'agrada
Comentaris