04   Fotople01_1440x961
Membres del consistori i públic assitent a la sessió plenària del passat dimarts, 26 de setembre. ||C. Díaz
27/09/2023 Actualitat
El ple de setembre obre el curs polític municipal

El plenari va aprovar dues mocions: una d’ERC de millora de gestió del boscos per prevenir incendis i una de Junts per millorar l’ús del pàrquing del mercat i de la zona blava

L’inici de curs per a la política municipal va tenir lloc dimarts al ple de setembre, més de dos mesos després del primer ple del nou mandat, a mitjans de juliol. Per tant, hi havia la sensació que es tractava d’una presa de contacte entre grups municipals que s’han renovat força i que tindran el primer gran examen el pròxim 17 d’octubre, quan tindrà lloc el ple en què es debatran les ordenances i els pressupostos, l’autèntic full de ruta de l’administració local. 


En el cas del ple de setembre, l’equip de govern va tirar endavant algunes qüestions bastant de tràmit en la part resolutiva de l’ordre del dia. Bàsicament, es va donar curs definitiu a la darrera modificació de crèdit aprovada en el ple anterior i que havia passat per exposició pública  i es va fer amb la unanimitat del ple després de desestimar algunes esmenes presentades per l’associació de veïns del Balcó. L’equip de govern també va fer l’aprovació provisional d’una modificació puntual del POUM a les finques del carrer Itàlia 1-5 on s’acolliran negocis terciaris i que implicava la construcció d’una rotonda per part dels promotors. Tal i com va detallar el regidor d’Urbanisme Joan Creus, ara el projecte estarà en mans de la Comissió d’Urbanisme per obtenir l’aprovació definitiva. Aquesta proposta va tenir el suport de Junts, l’abstenció d’Ara Toca i els vots en contra d’ERC i CUP. 


La regidora d’ERC Susan Galí va recordar que el seu grup s’havia posicionat en contra des que  el projecte va començar a tramitar-se fa més d’un any. Galí va qualificar el projecte de “pegat sense rumb ni objectiu polític determinat” i va dir que “la rotonda empitjorarà la mobilitat”. En la mateixa línia, la regidora de la CUP, Marga Oncins, va dir que “ens tornem a trobar com en el cas de la rotonda del Mercadona: entitats privades decideixen com serà la nostra mobilitat”. Tant ERC com la CUP van coincidir en què d’aquesta manera també empitjora la situació del comerç local per la competència de les noves franquícies que arribaran a aquest punt del municipi.


La part deliberativa del ple va comptar amb tres mocions -dues d’ERC i una de Junts- i dues van aconseguir ser aprovades gràcies al suport de l’equip de govern que disposa de majoria absoluta.


La moció que de seguida es va intuir que no tiraria endavant va ser la presentada per ERC defensant la recuperació de l’antiga caserna e la Guàrdia Civil, moció que al juliol va quedar sobre la taula per si es produïen novetats en una situació en què no acaba de quedar clar quin futur podrà tenir aquest espai perquè està en litigi. El regidor d’ERC Josep Maria Calaf va defensar la proposta repassant la història d’aquest conegut espai  que Emília Carles Tolrà va impulsar per oferir educació als infants dels obrers de la vila i que fins a la guerra civil gestionaven les Escoles Pias. Com va recordar Calaf, durant el franquisme i fins a la seva retirada el 2005 l’espai va esdevenir caserna de la Guàrdia Civil. Posteriorment, ja sense ús i en estat de degradació comencen diversos litigis sobre la seva propietat que encara resten oberts tot i que hi ha hagut diverses sentències. 


La moció d’ERC pretenia manifestar públicament que l’Ajuntament “té interès en què les activitats en el citat edifici siguin de caire educatiu i que s’esgotaran totes les possibilitats per fer-ho possible”. D’altra banda, també proposava intentar negociar amb el promotor que diu ser la propietat i que pretén fer 13 habitatges oferint-li una permuta.


Per part del govern, Joan Creus va demanar com al juliol la retirada de la moció perquè des de l’equip de govern consideren que “pot perjudicar els interessos de l’Ajuntament en un moment en què encara hi ha una situació processal ja que  hi ha una càrrega modal sobre el solar i s’acaba d’obrir un judici que dirimirà si realment la propietària segueix sent l’escola Pia o qualsevol altre operador que hagi pogut fer un contracte de compra venda”. En aquest sentit, Creus va reiterar que “quan hi hagi llum judicial podrem saber quines decisions es poden prendre”. Lluís  López, de  Junts, va coincidir en aquesta línia argumental: “Nosaltres tenim un projecte per aquest espai, l’escola d’arts, però ens trobem en una situació jurídica que encara s’ha de resoldre”, va dir López per anunciar que la seva formació s’abstindria. Finalment, amb el suport d’ERC i la CUP, l’abstenció de Junts i Ara Toca i el no de l’equip de govern la moció va ser desestimada.


Sí va poder prosperar la moció d’ERC per millorar la gestió del bosc de Castellar. En aquesta ocasió Calaf va acceptar esmenes de l’equip de govern per aprovar una proposta que vol posar sobre la taula “la voluntat i el compromís d’abordar una qüestió molt important per a Castellar”. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Aleix Canalís, va avançar que abans d’acabar l’any es convocarien tots els actors implicats en la gestió del bosc per parlar-ne a fons. Miki Vilanova, d’Ara Toca,  va demanar concreció perquè la millora de la situació del bosc davant del perill dels incendis “és una lluita que l’hem de saber gestionar entre tots” i va demanar celeritat en les actuacions “perquè els focs s’apaguen a l’hivern”.


El ple va finalitzar amb l’aprovació d’una moció de Junts per millorar la gestió del pàrquing soterrat del Mercat i de la zona blava -tots els grups van donar-hi suport tret de la CUP que es va abstenir-. El seu portaveu Joan Juni va detallar que els acords implicaven “ampliar l’horari del pàrquing 24 hores els 365 dies de l’any” o “facilitar una APP per pagar la zona blava” i que els comerços poguessin oferir vals als clients per aparcar a la zona blava.  La proposta de Junts també proposava que la zona blava apliqui la gratuïtat dels cotxes elèctrics i els descomptes dels híbrids. Des dels grups de l’oposició d’ERC i la CUP van posar èmfasi en què el funcionament del pàrquing no és prou clar i que caldria aprofitar-ho molt més.   

Comparteix
M'agrada
Comentaris