IMG 20230126 092835_1440x961
D’esquerra a dreta, Xavier Pujol, president de PIMEC Vallès Occidental, i Carles Mas, director de l’àrea d’Economia i Empresa. || J. RIUS
26/01/2023 Actualitat
PIMEC vaticina una desacceleració amb un escenari incert de l’economia

La patronal demana que les empreses vallesanes estiguin preparades per possibles canvis

Jordi Rius

El 2022 va arribar la guerra a Ucraïna, un detonant de moltes coses que “s’han anat gestant des de la crisi de 2008”, constata el director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal PIMEC, Carles Mas: “L’increment dels preus de l’energia, l’augment del cost de les matèries primeres i de la inflació”. Mas ha participat aquest matí en un acte de PIMEC Vallès al BMC de Sant Quirze on ha analitzat les perspectives econòmiques per al 2023 posant el focus en la comarca del Vallès Occidental i com pot afectar la desacceleració econòmica. En aquest sentit, ha aconsellat les empreses vallesanes que “estiguin preparades per a la incertesa i que facin els deures com incorporar la digitalització, aprofitar les subvencions o fomentar més col·laboració interempresarial”.


Dins dels escenaris possibles per aquest any que acabem de començar, s’especula amb diferents escenaris de com pot avançar l’economia en l’àmbit mundial en aquest 2023. Segons Mas, es podria donar l’escenari “d’un estancament de la inflació entre el 5 i el 6%, amb els tipus d’interès que pugen segons el previst i una desacceleració econòmica amb clars signes d’inici de recessió”. El panorama pot encara agreujar-se pel fet que gegants com la Xina, que acaba de sortir de les restriccions de la Covid, “no faci l’obertura que es preveu o que els bancs centrals no puguin realitzar l’increment dels tipus d’interès”.


L’escenari internacional tard o d’hora té la seva traducció en el que passarà a l’Estat i a Catalunya. “Aquí les previsions apunten que creixem un 1%, però cal tenir en compte que som una economia en recuperació i dopada, que encara està rebent l’impacte dels fons europeus Next Generation”, ha apuntat Mas, que ha afegit que “estem vivint en una bombolla econòmica amb la sensació de creixement, que en realitat és enganyós”, etapa que finalitzarà el 2024 quan l’Estat s’incorpori de nou als límits d’endeutament de la Unió Europea.


COMERÇ I MOTOR AL VALLÈS
Quant a la nostra comarca, la PIMEC pronostica que els sectors que notaran més la desacceleració seran el comerç, amb una previsió de disminució de la demanda, i el motor. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal ha explicat que, en canvi, els sectors que notaran menys la desacceleració serà la indústria i els serveis associats a les empreses.


Mas també reclama a les administracions públiques que “tinguin més agilitat administrativa i col·laboració amb el teixit empresarial per solucionar problemes a més de fer una despesa productiva amb inversions amb retorn econòmic”.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris