miel _617x412
Infusió de gingebre, mel i llimona
11/01/2019 Actualitat
Pel refredat, farigola, mel i llimona

Montserrat Alsina, experta en herbologia i dietètica, ens recomana alguns remeis naturals per guarir-nos més ràpidament d’un refredat

 

R.G.

El mes de Gener ha començat amb un descens evident de les temperatures. Després d’unes jornades amb una certa bonança climatològica, l’hivern ha demanat pas però a molts els ha agafat per sorpresa. Esternuts, tos, congestió nasal, coïssor als ulls… Molts són els símptomes d’un refredat però hi ha remeis naturals que ens poden ajudar a recuperar-nos més ràpidament. Per exemple, les infusions de farigola. “La farigola és un antisèptic, un desinfectant i allibera el nostre organisme de bactèries, tant en l’àmbit respiratori com intestinal. La farigola ens ajuda amb la congestió nasal, el mal de cap o la mucositat, a alleugerir aquestes molèsties, i ens ajuda a frenar que el refredat s’agreugi, que vagi a més i acabis,  per exemple, amb bronquitis ”, explica Montserrat Alsina, professora de l’escola del Gremi d’Herbolaris i de Dietètica de Catalunya. “També són molt recomanables l’erísim, coneguda també com l’herba dels cantors, perquè va molt bé pel coll, o l’agrimònia”, afegeix l’experta.

 

Quant a la preparació, Alsina explica que és adient fer-ho a manera de tisana, és a dir, “bullir tres parts iguals de cada herba, de 3 a 4 minuts. Una cullerada d’herba per cada got d’aigua”.  La infusió es pot acompanyar amb llimona i mel. Per potenciar els efectes de la farigola, l’herba dels cantors i l’agrimònia, és important triar “una bona mel, d’eucaliptus o de farigola”, afegeix la castellarenca.

 

UNA MICA DE VITAMINA C

La llimona és una gran font de vitamina C i un bon complement per a la nostra dieta, tant per prevenir com per tractar un refredat. “És antioxidant, ajuda les defenses i és un gran netejador del nostre organisme. Amb tot, la llimona és millor que la prenguem a dosis petites. Amb mitja llimona escorreguda al dia, barrejada amb una  taronja, que també té vitamina C, n’hi ha prou. Dosis molt altes de suc de llimona pot afectar l’estómac”, detalla Alsina. Una altra fruita que conté molta vitamina C és el kiwi. En aquest sentit, Alsina recomana menjar la fruita sencera abans que prendre-la en suc, per no perdre tots els nutrients, vitamines o fibra que ens pot aportar.

 

D’altra banda, l’experta apunta que el pol·len d’abella – una cullerada de postres al dia – és un altre remei preventiu, i que la pròpolis, que també fabriquen les abelles, és un antisèptic i ens pot ajudar amb el mal de coll.

 

REMEIS PER A LA TOS

La drosera és una planta medicinal molt adient per a la tos. “És balsàmica, antitussígena, expectorant i espasmolítica. Es recomana per a la tos seca però repetitiva. És una planta molt curiosa: és carnívora i creix al Pirineu. Es pot trobar en extracte d’alcohol, en gotes, o bé en herba seca”, apunta Alsina.

 

En referència a la tos productiva, quan els bronquis estan més inflamats, l’experta recomana infusions de la planta cua de guilla, de regalèssia, que és una arrel, o de brots i agulles de pi, “que són balsàmics, ajuden a tallar la tos”.

 

Finalment, un altre potent antitussigen és el gingebre. Pel que fa a la seva preparació, com és una arrel, “hem de bullir mig litre d’aigua amb el gingebre durant cinc minuts. El podem prendre dues o tres vegades al dia. Ara es pot trobar a qualsevol fruiteria”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris