pedro_617x412
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la declaració institucional a La Moncloa d'aquest divendres / CEDIDA
23/10/2020 Actualitat
Pedro Sánchez: “Hem de reduir la mobilitat i els contactes. No hi ha una altra alternativa"

El president del govern espanyol ha detallat quatre nivells d'alerta. Si un territori arriba al nivell extrem, es podria activar l'estat d'alarma

Redacció
Aquest divendres al migdia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una declaració institucional per demanar als ciutadans que redueixin a partir d'ara la mobilitat i les trobades socials, amb l'objectiu de frenar la corba ascendent per coronavirus en aquesta segona onada de contagis.

Des de la Moncloa, el president, a banda de reclamar a la ciutadania "disciplina social", ha detallat els criteris que defineixen els quatre nivells d'alerta: baix, mitjà, alt i extrem acordats aquest dijous per Sanitat amb les comunitats autònomes. S'establiran en funció del nivell de risc definit per vuit indicadors principals i diferents complements.

Catalunya, segons aquests paràmetres, està en aquests moments al nivell 3, tot i que ja s'acompleixen alguns dels punts del nivell 4, com és l'indicador de més de 250 casos per 100.000 habitants, i el de més del 25% dels llits d'UCI ocupats per pacients de coronavirus.

Segons ha especificat Sánchez, en el nivell 4, el qualificat d'extrem, s'hauran d'aplicar "mesures excepcionals" que poden requerir la declaració de l'estat d'alarma. Tot plegat, ha emfatitzat el president, amb la finalitat d'evitar un segon confinament.

Quatre nivells:

1. Risc Baix
- Es prohibeixen les reunions de més de 15 persones i es recomana relacionar-se només amb grups de convivència estable. També es demana restringir els viatges no essencials.

- Interiors d'establiments de restauració i hostaleria, sales de bingo, casinos, salons recreatius i de jocs i locals específics d'apostes tampoc han de superar el 75% de l'aforament ni haver-hi més de 50 persones, que es distribuiran en un màxim de fins a 10 persones per taula. Les discoteques hauran de continuar tancades.

- Els aforaments en espais tancats per a casaments, batejos i comunions, i vetlles, enterraments i cerimònies fúnebres no han de superar el 75% de l'aforament ni haver-hi més de 50 persones.

2. Risc Mitjà
- Es recomana no sortir de casa, fomentar en la mesura possible el teletreball i es prohibeixen les reunions de més de 10 persones.
- Es prohibeix consumir a la barra i els aforaments en espais tancats d'hostaleria i restauració es redueixen al 50%. També queda a la meitat l'aforament per a zones interiors d'instal·lacions i centres esportius. Si no poden garantir la seguretat i ventilació, els centres esportius han de tancar. Els viatges no essencials fora de la unitat territorial s'han de restringir.
- Els aforaments en espais tancats per a casaments, batejos i comunions, i vetlles, enterraments i cerimònies fúnebres no han de superar el 50% de l'aforament ni haver-hi més de 30 persones.

 

3. Risc Alt
- Es prohibeixen les reunions de més de sis persones.
- Es recomana no sortir de casa, fomentar en la mesura possible el teletreball –i anar a la feina de manera «excepcional» per a activitats o reunions concretes.
- Respecte a l'interior dels locals de restauració i hostaleria, l'autoritat sanitària de la zona valorarà el tancament, i en el seu defecte reduirà l'aforament al màxim possible. S'estudiarà el tancament a les 22 hores en establiments de serveis no essencials.

- Els locals d’oci nocturn hauran de romandre tancats; les residències de majors hauran de suspendre les sortides de residents, així com limitar visites; suspensió de l’activitat de centres de dia.

- Els centres educatius hauran de valorar l’educació semipresencial. 

- Museus, biblioteques i exposicions a 25 per cent de l’aforament, igual que visites a monuments; suspensió d’esdeveniments esportius no professionals; i instal·lacions i centres esportius en interior amb 25 per cent d’aforament garantint distància de seguretat i ventilació, tancats si no es pot garantir.
- Les vetlles, enterraments i cerimònies fúnebres quedaran limitats a un terç en llocs tancats (i un màxim de 10 persones) i en espais oberts, els assistents seran 20 com a màxim. Es demana ajornar els batejos, casaments o comunions.

4. Risc Molt alt
- En el nivell 4 s'imposen les restriccions del nivell 3 i s'afegeixen «mesures excepcionals que podran incloure restriccions addicionals», com la limitació de la mobilitat, els tancaments perimetrals o altres restriccions del moviment. Per adoptar aquestes restriccions, si cal, «el president de la comunitat autònoma sol·licitarà al Govern la declaració de l'estat d'alarma».

 

Sanitat recorda que “els serveis essencials, com a supermercats, centres sanitaris o transport col·lectiu i de mercaderies continuaran oberts en totes les fases”. Aquestes són només algunes de les mesures. Si voleu conèixer detalladament tots els indicadors i paràmetres podeu consultar aquest document. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris