A7 1656 2_1440x961
Carles Calsina, xef i propietari del Garbí, a la cuina del restaurant, la primavera passada || Q. Pascual
19/11/2020 Actualitat
A partir de dilluns es reprèn el servei de bars i restaurants

El primer tram de la desescalada també portarà la reobertura dels equipaments culturals i els centres esportius, però amb limitacions d'aforament entre el 30% i el 50%

R.G.

Era una de les notícies més esperades per l'hostaleria, un dels sectors més ofegats per la crisi sanitària de la Covid-19, i les mesures que s'han posat en marxa per frenar la transmissió comunitària dels virus. Bars i restaurants reobren a partir de dilluns fins a les 21.30 hores, amb el 100% de l'aforament a les terrasses, i el 30% a l'interior. És una de les novetats més significatives del pla de desescalada i obertura progressiva de les activitats que ha validat el Procicat, i que s'ha presentat aquest dijous. El pla, que entrarà en vigor a partir del 23 de novembre, consta de quatre trams progressius d'una durada aproximada de dues setmanes cadascun, que s'implantaran en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques. Concretament, es farà un seguiment de la velocitat de transmissió i de contagis, i dels ingressos hospitalaris setmanals per determinar si es passa de tram o si es revisen i es prorroguen les mesures.

 

TOC DE QUEDA I CONFINAMENT DE CAP DE SETMANA
Així, tot i que a partir de dilluns es posa en marxa el primer tram, cal destacar que es mantindrà el confinament perimetral de Catalunya, i el confinament municipal de cap de setmana de les 6 del matí de divendres a les 6 del matí de dilluns. No serà fins al tram 2 quan es permeti la mobilitat de cap de setmana però només a la comarca. Es preveu que en el tram 3, que podria començar a aplicar-se el 21 de desembre si l'evolució de la pandèmia ho permet, s'aixequi el confinament perimetral i de cap de setmana, i que per tant es permeti la lliure circulació. També es manté el toc de queda, des de les 22 hores i fins a les 6 del matí, durant les quatre fases. Les reunions i trobades socials encara han de  ser d'un màxim de sis persones d'una mateixa bombolla de convivència habitual. Durant les quatre fases es recomana a les empreses que impulsin el teletreball, excepte quan no sigui possible.

 

BARS I RESTAURANTS
Quant a les novetats, bars i restaurants podran obrir de 6 del matí a les 6 de la tarda. Ara bé, a partir de les 6 i fins a les 21.30 hores només podran servir sopars. El pla del Procicat estableix que les taules han de respectar una distància de dos metre, amb un màxim de quatre comensals per taula, excepte si es tracta d'un grup bombolla. L'aforament interior serà del 30%, amb bona ventilació, mentre que les terrasses no tindran limitació d'aforament. El servei de comandes a domicili es manté fins a les 23 hores i la recollida al local fins a les 22 hores.


COMERÇOS AL 30%
En referència als comerços i els centres comercials, el petit comerç de menys de 800 metres quadrats i els mercats ambulants poden obrir amb un 30% de l'aforament. Els locals més grans de 800 metres quadrats poden disposar del 100% de la superfície aplicant també l'aforament del 30%. Les grans superfícies continuaran tancades. Als centres comercials només podran obrir farmàcies, ortopèdies, òptiques, centres veterinaris i d'alimentació que hi hagi a dins, els equipaments culturals, i els locals comercials que tinguin accés directe des de la via pública. Es consolida la reobertura dels centres d'estètica i les perruqueries, que es va posar en marxa la setmana passada, però amb cita prèvia individual.

ELS TEATRES AIXEQUEN EL TELÓ
Un altre dels sectors que està a la corda fluixa és el cultural. El pla dona una petita treva a teatres, auditoris, cinemes i sales de concerts que podran obrir amb un aforament del 50% amb un màxim de 500 persones. Continuaran oberts els museus, les biblioteques i sales d'exposició al 50% de l'aforament, i els parcs infantils fins a les 8 del vespre. Ara bé, seguiran amb la persiana abaixada espais infantils i lúdics interiors, bingos, casinos i sales de joc. No es poden fer congressos, convencions, fires o esdeveniments culturals en què es preveu afluència massiva com les festes majors. Els actes religiosos i cerimònies civils es poden celebrar amb un 30% d'aforament.

ENSENYAMENT POSTOBLIGATORI PREFERIBLEMENT VIRTUAL
En referència a l'educació, el pla detalla que a les universitats les classes teòriques seran virtuals, i les pràctiques, presencials. Es limitarà l'activitat presencial l'ensenyament postobligatori, com el batxillerat o els cicles formatius, mentre que les escoles de primària i els instituts mantindran l'ensenyament presencial. Es reprenen les activitats extraescolars, amb un màxim de sis alumnes per aula, i les activitats esportives no competitives a l'aire lliure o a l'interior, si estan organitzades pel centre escolar.

 

REOBREN ELS CENTRES ESPORTIUS AMB LIMITACIONS

També reobren les instal·lacions i els equipaments esportius a l'aire lliure, amb un aforament màxim del 50% i control d'accés. Les instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats poden obrir amb un aforament màxim del 30%, amb cita prèvia, sense que es pugui fer ús dels vestidors, excepte en el cas de les piscines. Es mantenen suspeses les competicions. Cal remarcar que es poden fer activitats esportives a l'aire lliure però amb un màxim de sis persones. Els esportistes federats podran practicar el seu esport en municipis limítrofs entre les 6 del matí de divendres i les 6 de dilluns.

Podeu consultar al detall les mesures previstes per a la resta de trams del Pla de Desescalada en aquest enllaç.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris