04 bombers 1_1440x961
Un bomber voluntari del parc de Castellar fent tasques d'extinció del foc forestal de Terrassa, que va tenir lloc el passat 10 de juliol / Bombers Castellar
27/07/2021 Actualitat
Parc de bombers, en guàrdia

El parc de Castellar alterna guàrdies davant d’un estiu complicat, per la situació del bosc i la climatologia

Cristina Domene

La manca de pluja, les altes temperatures i el vent són una combinació letal per als espais naturals. Les condicions meteorològiques dels darrers dies ha provocat que la situació als boscos catalans sigui molt complicada. De fet, el nombre d'hectàrees cremades en el que portem d'estiu, ja superen amb escreix les de l'any passat: en les darreres setmanes s'han produït focs a Llançà, Castellví, Terrassa, Sant Llorenç Savall o Santa Coloma de Queralt. En alguns d'ells ha participat el Parc de Bombers Voluntaris de Castellar del Vallès, que precisament a causa d'aquesta situació d'alerta, es troba de guàrdia diversos dies a la setmana. Tal com està estructurada la campanya forestal quant als parcs voluntaris, la regió Metropolitana Nord està formada per 11 parcs, dividits en tres zones i en cada una d'aquestes zones, hi hagi el risc que hi hagi, han d'obrir dos parcs cada dia.


Però, com es prepara el parc els dies de guàrdia? El primer, explica el cap dels bombers voluntaris, Cisco Altarriba, és preparar el material. "Es comenci a l'hora que es comenci, el primer és preparar els EPI. Els posem a punt, els condicionem, deixem les botes, la motxilla, els guants, el casc, mirem que la llanterna funcioni, l'emissora i ara a l'estiu, també posem a punt l'EPI forestal. Finalment, omplim la cantimplora personal d'aigua". Un cop tenen l'equipament personal preparat, el següent pas és tenir a punt els vehicles, fent recompte de tot el que porten i comprovant que funcioni: "Després del material, comprovem que arranqui el vehicle, que s'engravi la bomba, les emissores i les sirenes funcionin, i depèn de quins vehicles es miren nivells. És a dir que el vehicle estigui a punt per sortir".


Hores de pràctiques
Una vegada està feta la posada al punt, la resta de la guàrdia, mentre esperen que els activin, els bombers i bomberes voluntàries fan pràctiques estructurals i obligatòries. Algunes són formacions a través de vídeo amb pràctiques. "La temàtica és molt variada: maniobres, estesa de mànegues, focs forestals... algunes les fem en el parc i altres sortim fora. Això es fa sempre que estiguin a nivell 0 o 1. Si es decreta l'alerta 2 o 3, com el cap de setmana passat, les pràctiques queden suspeses i ens quedem al parc només esperant les sortides", detalla Altarriba.


Un dia de guàrdia al parc, com a mínim, han de ser tres persones, que és l'equip mínim que es necessita per fer una sortida. Les hores d'espera serveixes per fer comunitat, aspecte molt important. "Alguns fan el dinar, altres se l'emporten o el comprem, però intentem sempre menjar junts. L'estona que tenim lliure alguns l'aprofiten per llegir, per migdiada, descansar i fer cafè. Més tard fem una altra tongada de pràctiques i després una mica d'esport al gimnàs, dutxa i cap a casa", explica Altarriba. Les guàrdies d'estiu normalment s'acaben a les 21 hores, llevat que s'allargui per una sortida, llavors es queden activats fins que s'acaba el servei o fins que l'endemà té lloc el relleu.


La bombera voluntària Alba Martín, que va entrar a la secció juvenil el 2002, està preparada per si sona la sirena. "El primer de tot és tenir una informació completa de cap a on anem i què és el que s'haurà de fer, i saber si ens cal algun material extra. Tenim tot l'equip preparat al costat del camió, per tant, quan sona l'alarma és sortir corrents, vestir-nos i pujar al camió. Des que sona l'alarma i sortim passen segons", comparteix la bombera.


Albert Domínguez, bomber voluntari des de fa 16 anys, explica que de mitjana fan dues sortides al dia. "Aquest any ja portem 190 serveis. De mitjana en un any en fem 400. Som dels parcs de bombers de Catalunya amb més sortides, potser els tercers o els segons. Avui ens han activat per una falsa alarma de foc forestal a Sabadell i un altre servei a la carretera de Sabadell per treure cinc joves d'un ascensor". Domínguez va participar en el foc forestal que hi va haver entre Terrassa i Rubí. "Vaig estar tirant línia, darrere del cap de llança, una mànega darrera una altra. Cada vegada que s'acaba una línia, que són 20 metres, s'ha de tirar una altra fins a fer el perímetre. I anem fent relleus. Vam estar cinc hores".


Un estiu complicat
Aquest any els boscos tenen més vegetació que l'any passat: "La sort de l'estiu de 2020 és que la climatologia va ser molt propícia, va ploure. Aquest estiu és sec i molt estressant per la natura. Ja és habitual en el clima mediterrani, que és cíclic".


Altarriba explica què vol dir que s'activi el Pla Alfa nivell 3, que és el que hem tingut el cap de setmana passat: "La població ha de tenir molta cura perquè vol dir que tot el combustible dels boscos i la situació atmosfèrica estarà a punt per tenir un foc i que aquest incendi, a més, pot ser gran. Es suspenen totes les cremes que havien aconseguit autorització, les feines forestals i es restringeixen els accessos a zones sensibles dels parcs naturals", recorda el cap de bombers.

Comparteix
M'agrada
Comentaris