WhatsApp Image 2023 03 31 at 11.03.13 (2)_950x634
Els bombers i el regidor de Seguretat Ciutadana, Pepe Leiva, amb el nou camió
31/03/2023 Actualitat
El Parc de Bombers Voluntaris estrena nou camió

El vehicle servirà de reforç de cara a la temporada d'alt risc d'incendis

Redacció

El Parc de Bombers Voluntaris ha presentat avui un nou camió que s’ha incorporat recentment a la flota habitual i que suposarà un reforç de cara a la temporada d’alt risc d’incendis. Es tracta d’un vehicle dotat de l’última tecnologia per maximitzar els recursos i la seva eficiència, entre d’altres amb mapes complets que es complementats amb informació meteorològica. El regidor de Seguretat Ciutadana, Pepe Leiva, ha pogut rebre de primera mà les explicacions sobre el nou camió, en un acte que s’ha dut a terme al Parc de Bombers i en què també s’ha reconegut la tasca de compromís amb la ciutadania del cos de Bombers Voluntaris de la vila i, específicament, una intervenció de salvament que es va dur a terme el 2020.

 

WhatsApp Image 2023 03 31 at 11.03.15

El regidor de Seguretat Ciutadana, Pepe Leiva, amb el cap dels bombers, Oriol Garcia, davant del nou camió de bombers

 

DEMANDA PERQUÈ EL PARC OBRI CADA DIA A L'ESTIU

L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha fet arribar a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments una carta per reclamar la inclusió del Parc de Bombers Voluntaris de la vila a la campanya forestal d’estiu per garantir que estigui obert tots els dies.

La carta també deixa constància que el 83% del terme municipal és zona forestal i agrícola, i que el 30% del municipi forma part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, de manera que el risc d’incendi durant l’estiu és molt elevat. A més, també s’informa que els darrers dies s’han produït dos petits incendis en matolls que s’han pogut resoldre ràpidament, principalment gràcies a les tasques de prevenció i a la intervenció del Parc de Bombers Voluntaris. A més, afegeix que la" situació dels nostres boscos, agreujada per la sequera, és molt delicada i perillosa".

Tot i que en els darrers anys no s’han registrat incidents importants, i els que van registrar es van poder solucionar amb rapidesa, l’alcalde considera que cal garantir l’obertura del parc de Castellar tots els dies durant la propera campanya forestal ja que, en cas contrari, “incorreríem en una greu imprudència que podríem acabar lamentant.

 

PREALERTA INFOCAT I NIVELL 2 DEL PLA ALFA

Els Agents Rurals mantenen actiu el nivell 2 del Pla Alfa a 29 comarques de Catalunya, entre elles el Vallès Occidental, a causa del perill d’alt risc d’incendi forestal. Pel mateix motiu, aquest divendres, 31 de març, la Generalitat també ha activat la Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A més, les previsions meteorològiques indiquen que des d’avui i durant tot el cap de setmana bufarà en general vent fort d’est. Així, cal tenir molta precaució i evitar realitzar qualsevol activitat que generi risc d’incendi i, en cas de divisar alguna columna de fum, trucar al telèfon d’emergències 112.

 

PROHIBIT FER FOC EN TERRENYS FORESTALS FINS AL 15 D'OCTUBRE

D’altra banda, des del 15 de març està activada la prohibició de fer foc en terrenys forestals que cada any s’activa fins al 15 d’octubre amb l’objectiu de prevenir possibles incendis.

Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, regula que, sigui quina sigui la finalitat, no es pot encendre foc en terrenys forestals (estiguin o no poblats per espècies arbòries), ni en la franja de 500 metres que els envolta. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense autorització del Departament d’Acció Climàtica. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Queda exclosa la prohibició en les àrees recreatives i d’acampada i en les parcel·les de les urbanitzacions si s’utilitzen barbacoes d’obra amb mataguspires.

A Castellar del Vallès, aquests supòsits inclouen pràcticament la totalitat del terme municipal, excepte la part més cèntrica del nucli urbà.

D’altra banda, la Generalitat també informa de la prohibició de llançar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials que puguin iniciar un foc, llançar coets, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i d’utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Amb tot, la Generalitat, previ informe de l’Ajuntament, podrà autoritzar de manera extraordinària la realització de determinats treballs i activitats que suposin un risc d’incendi forestal. Per poder obtenir aquesta autorització caldrà sol·licitar un permís per escrit amb entre 15 i 20 dies d’antelació respecte al moment en què es vol fer l’activitat.

Aquest permís es pot sol·licitar de forma presencial, al Servei d’Atenció Ciutadana d’El Mirador, adjuntant un formulari de sol·licitud d’autorització que es pot descarregar al  web municipal.

Comparteix
M'agrada
Comentaris