Un empleat a les instal·lacions de Flubetech_617x412
Un empleat a les instal·lacions de Flubetech - Cedida
31/07/2015 Actualitat
Nova vida per als materials gràcies als recobriments
L'empresa castellarenca Flubetech està especialitzada en el recobriment de partícules tècniques
Rocío Gómez
El 2006 va néixer Flubetech, una empresa castellarenca situada al polígon de Can Carner, especialitzada en recobriments de partícules tècniques. Es tracta de recobriments gairebé imperceptibles per a l'ull humà, de mil·lèsimes de mil·límetre, una fina pel·lícula que protegeix del desgast, augmenta la resistència, endureix i multiplica per cinc la vida del material que vesteix.

Aquest projecte és de custòdia compartida per Carles Colominas, catedràtic de Materials a l'Institut Químic de Sarrià (IQS), i en Francesc Montalà, professor de l'UPC en l'àrea de ciència dels materials, fundadors i responsables de Flubetech. Colominas va fer un postdoctorat al Research Institute d'Stanford sobre el recobriment de partícules en suspensió, la guspira que va originar l'empresa. "Vam madurar la idea de crear una empresa de recobriment de partícules tècniques i gràcies a l'IQS, la plataforma tecnològica de la Salle ens va tutoritzar pel finançament, i ho vam tirar endavant. En aquella època treballava en una empresa de tractaments tèrmics i tenia experiència en metal·lúrgia, que vaig aportar al projecte", explica en Francesc Montalà. De fet, aquest estret lligam entre l'empresa i la universitat es tradueix en què Flubetech és "un spin-off de l'IQS", assegura Montalà.

L'aplicació d'aquesta nova tecnologia es va concebre inicialment per a la construcció però aquesta indústria va fer fallida quan tot just arrencava Flubetech. En aquest sentit, l'empresa es va haver de reorientar i a hores d'ara treballa en camps molt diversos gràcies a la tecnologia de recobriment PVD, la més innovadora del mercat. Per exemple, fan recobriments d'eines per tallar i mecanitzar metall com broques i fresses, deformació metàl·lica com matrius de tall i embotició, motlles per a la indústria del plàstic, i fins i tot han fet incursió en la biomedicina. "Els clients ens deixen les seves peces i en un termini de 2-3 dies les tornem recobertes. Treballem les 24 hores", puntualitza Montalà.
Quant a les seves aplicacions en la biomedicina, de moment es fa servir sobretot per a la implantologia dental, i també per a les pròtesis de genoll i maluc, que estan sotmeses constantment a desgast i fregament. En aquest cas, Montalà posa l'accent en què "Flubetech és l'única empresa que realitza, a tot l'Estat, el recobriment DLC, barreja de diamant i grafit", d'extrema duresa, que s'aplica sobretot a materials aerodinàmics. De fet, cal puntualitzar que la resta de recobriments que ofereixen "es poden trobar en molt poques empreses a tot l'estat, la majoria al País Basc", diu el cofundador de l'empresa.

De moment, la salut de l'empresa és més que bona. Amb menys d'un dècada de vida, el 2014 van facturar 780.000 euros i preveuen ampliar la plantilla per cobrir el volum de demanda i abastir els clients.
Comparteix
M'agrada
Comentaris