El grup serà un espai de debat sobre cultura des de la perspectiva feminista i del col·lectiu LGTBIQA+
Arrenca l’aventura del Col·lectiu Aspàsia de la mà de dues castellarenques, Gina Rocher i Maria Bedson, i una sabadellenca, Mireya Menchén, amb l’objectiu de debatre sobre cultura des d’una perspectiva feminista i del col·lectiu LGTBIQA+.
“El plantejament és fer trobades mensuals, de moment l’últim dimecres de cada mes, per discutir sobre alguna obra que tant poden ser llibres, sèries o pel·lícules i també propostes que ens donin la gent que vingui. Es dirà la peça amb antelació perquè la gent s’ho miri o llegeixi i poder fer la trobada per debatre’n”, diu Rocher.
La iniciativa neix de les trobades que elles mateixes mantenien: “Ens reuníem per parlar de pel·lis, sèries, llibres sempre amb la perspectiva feminista i del col·lectiu, comentàvem si sortien o no sortien dones, quin paper feien i va haver-hi un moment que no ens semblava suficient només amb nosaltres dues i vam voler ampliar el debat”, explica Menchén referint-se a les trobades que feia amb Bedson. Al seu torn, Bedson també tenia converses molt semblants amb Rocher, “vam decidir ajuntar-nos les tres i va sortir aquesta idea”, aclareix Bedson. “Va néixer de les ganes de conèixer noves veus, de fer una revisió de la cultura”, resumeix Menchén.
A part de les trobades mensuals tenen previstes altres activitats. “També volem fer activitats extres que plantejarem més endavant com xerrades o tallers o potser simplement quedades de lectura”, diu Rocher i Menchén afegeix: “Volem crear un espai segur. Un espai on si tu vols venir i parlar del paper de la dona a l’antiga Grècia, per exemple, t’ho preparis, i puguis venir a explicar-ho i debatre-ho després”. Ja tenen diversos temes previstos, però estan obertes a què la gent pugui fer les seves pròpies propostes.
Però qui era Aspàsia? Menchén respon àvida: “Aspàsia és un nom que ens hauria de sonar molt, com ens sona Sòcrates, però no ens sona de res. De fet, es diu que va ser la mestra de Sòcrates i que tenia una capacitat de retòrica i diàleg que li va permetre estar a la vida pública a l’antiga Grècia, sent dona i estrangera. Muntava clubs de debat, va crear escoles per poder ensenyar a dones, va ser una pionera en ginecologia ajudant a prevenir embarassos de risc i moltes més coses”. Elles emulen la tasca que havia fet Aspàsia en crear espais de debat i posant el seu nom al col·lectiu contribueixen activament a revertir la criptogínia que ha patit al llarg de la història.
La primera trobada serà el dimecres 29 a les 19 h a la Sala Xavier Caba d’El Mirador, us hi podreu inscriure a través de l'enllaç del seu perfil d’Instagram: @col.lectiu_aspasia.