Parlaments durant la inauguració de la barraca a Matadepera_617x412
Parlaments durant la inauguració de la barraca a Matadepera
Vista de la barraca amb dos membres del grup de la Pedra Seca
23/01/2018 Actualitat
Monument a la barraca de pedra seca a Matadepera
El grup Pedra Seca del CEC ha aixecat una barraca en una rotonda de la població veïna
El grup de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar (CEC) va inaugurar oficialment dilluns passat la barraca que han construït a la rotonda de Matadepera situada entre l'Avinguda Mas Sot i la carretera de Sabadell, a la zona sudest del poble veí. La inauguració va ser un acte solemne que va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, i de l'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, en un dia important per als matedeperencs que han celebrat les festes de Sant Sebastià aquests dies. L'acte també va comptar amb la participació del director del Centre d'Estudis de Castellar, Oriol Vicente, i del president del CEC, Rafael Serra. Aquest últim, en el seu discurs, va recordar unes paraules del premi Nobel Octavio Paz: "L'arquitectura és el testimoni insubornable de la Història". Amb aquesta cita, Serra va voler posar en context l'acció de la Pedra Seca de "donar vida a un conjunt de pedres amuntegades". En aquesta línia, Oriol Vicente també va posar en valor la tasca dels "xicots" de la Pedra Seca: "Gràcies a la seva inquietud els castellarencs podem gaudir de 80 barraques recuperades i d'altres elements patrimonials", va dir Vicente.

Passat vitivinícola
El projecte de la rotonda ha estat promogut per la Germandat de Sant Sebastià i l'Ajuntament de Matadepera i ha consistit en l'aixecament a càrrec del grup castellarenc d'una barraca de mig punt per homenatjar el passat vitivinícola de Matadepera. La feina s'ha fet al llarg del mes de gener en intenses jornades per acomplir el calendari previst inicialment. Tal i com va recordar Oriol Vicente, el projecte pretén recordar el passat vitivinícola del territori que va tenir moments d'esplendor des del segle XVII competint amb els vins francesos fins a finals del segle XIX quan la fil·loxera va acabar amb les vinyes. En aquest sentit, l'alcaldessa de Matadepera va qualificar el treball de la Pedra Seca de "monument, una manera de recordar el passat de Matadepera perquè no seríem un poble complet si no penséssim en el que hem tingut". Per la seva banda, l'alcalde de Castellar va avançar que aviat es farà un encàrrec similar per a una rotonda de Castellar. Giménez va insistir en el fet que gràcies a la tasca de recuperació del Grup de la Pedra Seca "es dibuixa un paisatge que forma part de la nostra identitat com a territori".

Cal dir també que, en aquesta ocasió, els voluntaris del Grup de Recerca de la Pedra Seca han utilitzat morter, per assegurar la pervivència de la construcció de pedra seca que han fet, ja que està situada en un lloc de força trànsit i és més susceptible a patir les conseqüències de les bretolades. Com expliquen des de la Pedra Seca aquest morter queda dissimulat perquè s'ha fixat des de l'interior de la barraca.
Comparteix
M'agrada
Comentaris