10   monolit_1440x961
El monòlit ja instal·lat a l'Espai Tolrà ||Aj. Castellar
22/09/2023 Actualitat
Un monòlit dedicat a Emili Carles-Tolrà s’ubica a l’Espai Tolrà

És una peça encarregada pels treballadors de la Tolrà l’any 1932 que es trobava des de fa anys al Centre d’Estudis de Castellar

Aquesta setmana, l’Ajuntament ha reubicat un monòlit de pedra al recinte d’entrada de l’Espai Tolrà, on tothom qui accedeixi el podrà veure. En concret, és un bloc de granit de grans dimensions que els treballadors de Can Tolrà van erigir l’any 1932 a l’entrada de la fàbrica de Can Barba amb una dedicatòria per a Emili Carles-Tolrà.  “A Emilio Carles-Tolrà Amat en el cincuentenario de su dirección de las fàbrica Tolrà. Testimonio de afecto de sus obreros. 9 de octubre de 1932” és el text que es pot llegir a la placa incrustada a la pedra.

 

Cal recordar que en època de la 2a República Emili Carles-Tolrà va cedir els terrenys i va aportar diners per a la construcció de les primeres escoles públiques i laiques de Castellar del Vallès. Des dels anys 90, la pedra estava sota la custòdia del Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història a la seva seu del carrer de la Mina, Casa Ribas. Finalment, aquest dijous i amb la intervenció d’un camió amb grua s’ha pogut traslladar fins a l’entrada de l’Espai Tolrà com a peça de valor històric i patrimonial.

Comparteix
M'agrada
Comentaris