índice_1440x961
Algunes de les mones que s'exposen aquests dies a la Pastisseria VIllaró. || C. DOMENE
08/04/2020 Actualitat
Les mones de Pasqua, a la porta de casa

Diverses pastisseries castellarenques ofereixen la possibilitat de demanar les mones per Internet i fer l'entrega a domicili

Marina Antúnez

Una de les tradicions que enguany se celebrarà de manera ben particular a causa del confinament pel coronavirus serà la del regal de la mona als fillols per part de padrins i padrines. En tot cas, és costum que per Setmana Santa, aquest preuat pastisset arribi a les cases de tots aquells infants que l'esperen i és per aquest motiu que els pastissers de Castellar se les empesquen totes perquè la mona arribi a tantes cases com es pugui. En aquest sentit, algunes de les pastisseries que més recorregut tenen a la vila, han impulsat la venda a través d'Internet perquè cap criatura no es quedi sense la mona del seu padrí o padrina. Totes coincideixen a dir-nos que les mones, aquest any, seran més petites perquè se celebraran en grups de famílies més petites. D'altra banda, enguany no els sembla que hi hagi un personatge destacat que un altre, a l'hora de fer les figures de xocolata que decoren el pastís.

 

La pastisseria Andreví, per exemple, tot i que no podrà oferir mones de pa de pessic perquè la botiga i l’obrador segueixen tancats, sí que ofereix la possibilitat de fer la comanda de la figura de xocolata via web, figura que s'entregarà a domicili. La Pastisseria Sant Jordi també ven i proporciona mones de Pasqua a domicili. A més, "estem oberts cada mati, fent tant les bases de pa de pessic com les figures de xocolata", apunta la Isa de la Pastisseria Sant Jordi. Se'ls pot contactar via Facebook i al telèfon 937 15 99 71, als matins, i al mòbil 607876861, a les tardes.

 

La pastisseria Villaró si que ha reobert les portes aquest dimarts i està elaborant tant el pa de pessic  com el muntatge de figures de xocolata. La mona s'entrega a domicili o bé es pot recollir a l'establiment. "Vam reobrir dimarts i estem elaborant tant el pa de pessic, de trufa, crema cremada i sara, com la decoració amb peça de xocolata i el nino", diu Joan Pardo, responsble de la Pastisseria Villaró. Les comandes es fan, principalment, a través del telèfon mòbil,  "on es poden posar en contacte, i els mostrem les mones que tenim i els preus". La campanya que han impulsat des d'aquesta pastisseria es diu "Cap infant sense mona" i s'intenta aconseguir que els nens puguin tenir la seva mona a casa. Pardo explica que la diferència s'ha notat, perquè portaven tres setmanes tancats. "Les mones grosses no es vendran tant, perquè no hi  ha reunions familiars com altres anys". A partir d'ara, Villaró seguirà oberta. "Seguirem fent pastissets, fer postres nous per alguns restaurants, netejar i fer inventari".

 

Pel què fa a la Pastisseria Muntada, també segueix oberta. Es pot comprar la mona sencera, amb la base de pa de pessic i la figura de xocolata, o bé només la figura. Les comandes es poden fer per les xarxes socials d'Instagram, Facebook i whatsapp, o bé a través del número de telèfon de la botiga. "Aquest any, el Gremi de Pastisseria i el pastisser Marc Rodelles han tingut la iniciativa de facilitar la venda de mones a través de les xarxes socials i és el que estem fent". Pràcticament tothom sol·licita la mona a domicili, tot i que la pastisseria és oberta als matíns, de 8.30 a 14.30 h. "Les figures vam deixar de fer-ne quan va començar el confinament i és per això que tenim menys models que normalment", explica Muntada. Afegeix que creu que "la gran davallada serà de pastissos, la base, ja que molts et truquen que tenen el fillol aquí però no són d'aquí i no volen complicar-se la vida".

 

LA TRADICIÓ

L'existència de la 'mona', entesa com una menja dolça pròpia del dia de Pasqua Florida, està documentada almenys des del segle XV, tot i que se sospita que es remunta a més antic. La forma i composició d'aquest pastís, que els padrins regalen en aquesta data als seus fillols, ha variat molt amb el temps. Sembla que antigament, quan es feia a casa, tenia forma de tortell i es feia amb pasta de pa, possiblement, una mica més pastada i enriquida. Fins ben entrat el segle XX s'hi posaven ous durs amb la closca pintada, un per cada any de l'infant a qui se li regalava, fins que feia els 12 anys. Les mones actuals, al Principat, estan fetes amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornades amb plomes, fruita confitada i ous o altres figures de xocolata, no es van començar a fer fins al segle XIX. Actualment, arreu dels Països Catalans continua el costum de menjar algun tipus de coca o pastís exclusiu de Pasqua, sovint amb noms particulars: empanades a Mallorca, formatjades a Menorca, flaons a Eivissa... En moltes zones del Principat, però sobretot a la Catalunya Nova i també al País Valencià, està molt arrelat l'hàbit d'anar a menjar la mona en grups d'amics al camp.

 

En tot cas, encara que enguany la mona s'haura de consumir a dintre a casa, moltes persones no volen perdre la tradició, una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat. La mona es menja el diumenge i el dilluns de Pasqua i, ocasionalment, el dimarts de Pasqua i el dilluns de Sant Vicent, en el cas del País Valencià. El Dilluns de Pasqua és tradició que es reuneixin dues o tres famílies o un grup d'amics i que mengin la mona plegats. La tradició de regalar la mona ha arrelat recentment a les comarques del nord del principat (Osona, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, la Selva i a l'Alt Maresme). També és tradicional que el padrí o l'avi obsequiïn el fillol amb una mona on hi hagi l'ou (sovint de xocolata, actualment). En algunes comarques del nord del principat aquesta tradició es canvia per la de regalar el tortell de Rams (Osona, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, la Selva i a l'Alt Maresme). La tradició de la mona de Pasqua s'aparella amb la dels flequers i pastissers, que fan autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata. Des de mitjan segle XIX, les mones perden la senzillesa inicial i la seva presentació es fa més complicada, i es decora amb ornaments de sucre caramel·litzat, trufa, sara, ametlles ensucrades, confitures, crocant i, naturalment, els ous.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris