IMG 3099_1440x961
Antoni Masana, alcalde de Vacarisses, i Sílvia Nicolàs, dijous passat, a la Sala Lluís Valls Areny - R.G.
05/11/2021 Actualitat
El model de gestió dels residus a debat

ERC convida l'alcalde de Vacarisses, Antoni Masana i Ubach, per compartir l'experiència del sistema porta a porta que a la vila vallesana s'ha traduït en una recollida selectiva que s'enfila fins al 84%

Rocío Gómez

La secció local d'ERC va convidar dijous passat l'alcalde de Vacarisses, Antoni Masana i Ubach, en un debat obert al voltant de gestió municipal dels residus amb l'objectiu d'augmentar la recollida selectiva i el reciclatge a Castellar. Concretament, Masana va explicar a la Sala Lluís Valls Areny d'El Mirador com la implantació majoritària de la recollida porta a porta a Vacarisses el 2017, ha fet que a hores d'ara la recollida selectiva a la vila vallesana s'enfili fins al 80%.

 

Tot i que Vacarisses és un municipi força més petit que Castellar, amb gairebé 7.000 habitants, comparteix algunes similituds amb la vila perquè els habitants estan disseminats entre el nucli urbà i les urbanitzacions. "A Castellar hi ha una certa sensació d'optimisme perquè cada any la recollida selectiva puja una mica, però estem molt lluny d'arribar als objectius desitjables d'una recollida selectiva com cal. Cal debatre fórmules per millorar-ho perquè és una qüestió que no es pot endarrerir i que cal afrontar amb molta valentia i decisió", va remarcar Sílvia Nicolàs, presidenta d'ERC Castellar."El porta a porta és un dels sistemes més efectius que hi ha per fer de la recollida selectiva un èxit, i al nucli urbà de Castellar podria tenir un encaix bo, com també un sistema híbrid. Hi ha municipis com Berga que també ho han implementat, i com Vacarisses, és una altra experiència d'èxit", va afegir.

 

Quant a Vacarisses, Antoni Masana va explicar que el canvi de model de gestió de residus va tenir un impacte immediat en la recollida selectiva. "En quatre anys Vacarisses va passar del 39% a un 80%, d'un dia per l'altre, i ara estem al 84%. Els objectius europeus marquen que s'ha d'arribar al 90%, és a dir, que només el 10% dels residus que generem vagin a parar al rebuig. Tenim 17 urbanitzacions i un nucli urbà que no és tan gran com el de Castellar, però sí amb cases i carrers estrets, i es fa el porta a porta", va detallar."La gent ho ha integrat força bé però de vegades hi ha hagut petits problemes perquè al final es tracta d'incidir en la vida de les persones, sobre si han de reciclar, com i quan han de treure les escombraries", va reconèixer. "La recollida porta a porta és una mica més cara, però amb el retorn es recupera. Vivim un moment d'emergència climàtica i no s'ha de fer una lluita partidista sobre aquest tema, sinó que els Ajuntaments han de ser valents per implantar el millor sistema per a cada municipi, sigui porta a porta o un model híbrid", va asseverar l'alcalde de Vacarisses.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris