Un camió passa per un carrer interior del polígon del Pla de la Bruguera_617x412
Un camió passa per un carrer interior del polígon del Pla de la Bruguera - Quim Pascual
23/06/2021 Actualitat
Més treballadors que abans de la pandèmia

Castellar té 11.147 persones afiliades a la Seguretat Social, 217 més que abans de la Covid-19, i atrau població amb rendes altes

Redacció

Castellar del Vallès és un dels municipis del Vallès Occidental que ara mateix té més treballadors que abans de l’esclat de la pandèmia, en concret, ha experimentat entre finals del 2019 i maig del 2021 un creixement relatiu del 2% en nombre d’afiliacions a la Seguretat Social. La sotragada que van suposar per a molts sectors econòmics les grans restriccions entre el març i el juny del 2020, sobretot per al sector serveis, va tenir com a mesura pal·liativa els ERTOs, però els afiliats a la Seguretat Social van experimentar una caiguda important a tot el país. 


La realitat estadística, però, indica que a Castellar a finals del 2019, tres mesos abans de l’esclat de la Covid-19, hi havia 10.930 afiliats i ara n’hi ha 11.147. Per tant, i amb una pandèmia de la qual encara no s’ha sortit del tot, Castellar ara té 217 afiliats més a la Seguretat Social, xifra que per sexes es reparteix de la següent manera: 50 homes i 167 dones. Aquestes noves afiliacions també es poden dividir en treballadors per compte d’altri (156 persones) i treballadors per compte propi (54). Finalment, si es fa la divisió d’aquestes noves afiliacions per sectors econòmics es pot comprovar que la majoria són del sector serveis (173) i amb molta distància construcció (27), mentre que indústria (6) i agricultura (4) tenen augments lleugers.


Si agafem els afiliats actuals totals –és a dir, les 11.147 persones que treballen–, veurem que són 5.817 homes i 5.330 dones. Que la franja d’edat més important dels afiliats està entre els 30 i els 44 anys i que 9.541 treballen per compte d’altri i 2.123 per compte propi. Per grans sectors, s’estableix la següent divisió:  28 a l’agricultura, 2.249 a la indústria, 771 a la construcció i 8.616 als serveis. La dada més preocupant, però, és que les afiliacions entre persones de 30 a 44 anys dona un saldo negatiu de 137 persones entre finals del 2019 i maig del 2021, cosa que demostra que la crisi de la pandèmia ha afectat principalment els col·lectius laborals més precaritzats, com poden ser les persones joves o també les dones.


A nivell comarcal s’han aconseguit equilibrar les dades de contractació a l’inici de la pandèmia: a finals del 2019 el Vallès Occidental tenia 396.579 persones afiliades a la Seguretat Social i al maig del 2021 la xifra és gairebé la mateixa: 396.579. La foto que deixa la pandèmia mostra que les ciutats importants properes a Castellar com Terrassa, Sabadell, Sant Quirze o Barberà han perdut afiliats en aquest temps i, en canvi, municipis de mida més reduïda com Polinyà, Santa Perpètua o Palau-solità i Plegamans han experimentat una evolució lleugerament positiva, com Castellar del Vallès.


CASTELLAR REP POBLACIÓ DE SABADELL
Un dels fets que ajuda a explicar aquesta evolució és el moviment de població que s’ha produït en temps de pandèmia i que implica en el cas de Castellar rebre nova població bàsicament procedent de Sabadell i amb rendes altes. Així ho acredita un estudi de la UAB presentat recentment a Sabadell. Segons l’estudi  de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB, com està passant a tot l’entorn metropolità, les ciutats mitjanes i grans perden població amb les rendes més altes, ja que opten per anar a viure a municipis més petits –seria el cas del flux d’habitants de Sabadell cap a Castellar i en menor mesura cap a Sant Quirze. Aquesta dinàmica, segons l’estudi, fa que les ciutats perdin recursos i, a més, augmenten les despeses socials perquè els seus habitants perden riquesa i alhora augmenten les problemàtiques socials en rebre també població amb rendes baixes.


El moviment de població que mostra l’estudi de la UAB ja s’estava vivint a Castellar abans de la pandèmia encara s’ha intensificat més. Nous habitants a Castellar procedents de ciutats grans que cerquen un entorn natural i més qualitat de vida ja que la seva capacitat adquisitiva permetia fer el canvi de residència amb perspectiva de millora. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris