Meritxell_1440x961
Meritxell Ley, venedora i responsable de màrqueting d’Embotits Can Gaburra || CEDIDA
24/03/2023 Actualitat
Meritxell Ley: "És maco anar a fires perquè cada poble té el seu atractiu"

Es passa el cap de setmana de fira en fira representant l’empresa garrotxina Embotits Can Gaburra. Amb la covid, va crear la pàgina web de l’empresa, cosa que va permetre seguir venent, tot i que no podia anar a les fires

Jordi Rius

· Com vas començar en el món dels embotits?
La meva iaia era mocadera. Havia fet molt la Fira de Castellar  i treballava a Cal Camilo, una botiga de les d’abans. Ja treballava a fires, però amb formatges, i al final, per unes circumstàncies, acabes en embotits.

 

· Has elaborat embotits?
Quan era petita, anava a ajudar la meva iaia. Ell anava per masies a fer  la matança del porc. La meva mare s’estava els caps de setmana treballant en una pastisseria i jo anava amb la iaia. Una vegada estava obert el porc, intentava ajudar fent botifarres. Es tallava la carn, es triturava i es feien les botifarres amb els mateixos budells del porc, que prèviament s’havien netejat amb llimona i sal. Tot el que se’n treia era per a tot un any.


· I amb el temps vas entrar en contacte amb Embotits Can Gaburra...
Sí, jo ja em dedicava al món de la fira i va ser quan els vaig conèixer. A mi la venda i el màrqueting m’agrada molt. Això ho tinc ja de la meva iaia, que encara que no es parlés de màrqueting, ja feia servir les seves tècniques per vendre.

 

· Hi ha un cicle estable de fires?
L’empresa per a la qual treballo fa molts anys que està a fires, potser des dels anys noranta. Cada any va fent les mateixes fires. Fem gairebé unes 300 fires a l’any entre 7 o 8 venedors. És maco anar a fires perquè vas  a tot arreu i cada poble té el seu atractiu. I cada fira té el seu encant.

 

· Et mous per la província?
Com que soc de Castellar, vaig més per la part de Barcelona. Els meus companys van més per la part de Girona. Si alguna vegada no hi ha fires per Barcelona, em toca anar per Girona.

 

· Sempre portes el mateix gènere a la parada de les fires?
Sempre portem els nostres productes. Can Gaburra té un catàleg de 16 productes diferents i sempre els tenim a la parada. Sí que és veritat que després decideixes quina quantitat poses de cada cosa. Això depèn de les fires, d’on vas a vendre... Per exemple, vaig a Lloret. Allà hi ha molta gent de fora, però el llardó de pagès no té sortida, però sí el cap de llom, que s’assembla al pernil. Has de saber a qui li dones a tastar. Si és un estranger, primer li donaré la llonganissa o el cap de llom. Si és una persona d’aquí, potser et decideixes per un bull.

 

· Sempre ofereixes que els visitants tastin els productes?
Normalment sí. És la tècnica de màrqueting més fàcil de totes.

 

· I cau la venda de seguida?
Per norma sí. Són productes que no trobes al supermercat. No són cars, però no te’ls compraran cada setmana.

 

· I realment es ven a les fires?
Molt. És clar, depèn de l’afluència de la gent. A part de voltar, ja saps que  en una fira sempre cau alguna cosa. Es firen, com aquell qui diu. A Catalunya es va molt a la fira i en certàmens, per exemple, com la Fira de la Candelera de Molins de Rei, et trobes que la gent ja va a comprar.

 

· No se’t fa cansat treballar els caps de setmana?
Té les seves coses bones i dolentes. Potser el més feixuc són els viatges, carretera amunt i carretera avall. Els divendres acostumo a anar a Olot a buscar la furgoneta de la feina. Haig de tornar a Castellar. Després vaig a Lloret, torno a Castellar i potser diumenge toca una altra fira. De vegades tens una fira de tot un cap de setmana, no despares i pares. Dilluns torno a anar a Olot per deixar la furgoneta i torno a baixar. Una altra cosa  és que estàs a l’aire lliure i tant pot fer calor com fred com ploure. Però has d’estar-te a la fira.

 

· Com va tirar endavant l’empresa amb la covid, quan no es podien fer fires?
Vam activar la pàgina web i hi va haver molta venda. El propietari de Can Gaburra pot tenir perfectament un milió de clients a les fires. Però posem que un 1% d’aquests clients et compren durant l’any un dia a la web, són diners que factures. Fem enviaments a Catalunya i a la resta de la Península. De vegades som al País Valencià, al País Basc i a Galícia i ens arriben comandes d’allà.

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
El caràcter
Un defecte que no pots dominar?
Soc impulsiva
Un color
Groc
Un embotit
El cap de llom
Un animal?
Gat
Un cantant?
Pink
Una sèrie?
‘La casa del dragón’ i ‘The last of us’
Un llibre?
‘L’ombra del vent’
Un viatge?
Noruega
Un indret de Castellar?
La plaça Major d’abans
Un somni?
Que la gent sabés ser feliç

Comparteix
M'agrada
Comentaris