Foto de família dels guardonats d'aquest 2016 amb la Medalla de la Vila_617x412
Foto de família dels guardonats d'aquest 2016 amb la Medalla de la Vila - Q. Pascual
08/09/2016 Actualitat
Medalla als històrics del comerç
L'homenatge a 14 establiments que han mantingut obertes les seves portes més de 50 anys, pròleg de la Festa Major
Redacció
L'atorgament de la Medalla de la Vila és l'aperitiu de la Festa Major i punt de trobada del teixit associatiu una vegada s'han acabat les vacances d'agost. Aquest any, han estat distingits amb aquest reconeixement 14 establiments comercials i de serveis amb una trajectòria familiar de més de 50 anys de dedicació i atenció al públic. Així es va aprovar a la sessió plenària de juliol, que va ratificar l'acord de la Comissió d'Honors i Distincions, que ha volgut atorgar aquest premi honorífic a aquests comerços "atès que han contribuït a donar un caràcter propi al municipi", tal com es va llegir a l'acte. En un acte que va tenir moments emotius van rebre la Medalla de la Vila la Papereria, llibreria i impremta Vallès, Prat-Torras, la Pastisseria Muntada, el restaurant Frutos, la Xurreria del Poble - Pedro Palomero, la botiga de Queviures Mañosa, la Farmàcia Casanovas, Mobles Albert, Motos Altimira, Luque Sabater, la Fruiteria Vila Borrull, la Fleca Miserachs, Materials Amigó i Luque Pujol - Big Mat - Transports Pujol.

Reivindicació del comerç local
Per part dels comerços guardonats van fer intervencions molt reivindicatives Joan Montada i Teresa Mañosa, en especial la segona. La representant de Queviures Mañosa va admetre que és "molt difícil lluitar contra els grans comerços" i va donar un consell als més de 200 assistents a l'acte: "Si aneu a comprar a una gran superfície, comprareu el que necessiteu i també el que no necessiteu. Això no passa a la botiga de barri", va dir entre els aplaudiments del públic. Al seu torn, Joan Muntada, de Pastisseria Muntada, va voler tenir un record pels pioners del comerç local perquè des de llavors fins ara "és un esforç brutal el que fem els comerciants per continuar amb negocis que hem de posicionar constantment per poder competir". Com va recordar Teresa Mañosa als veïns i veïnes els petits comerços "encara tenim la botiga oberta: veniu a comprar".

L'alcalde Ignasi Giménez va destacar en la seva intervenció que aquesta medalla de la vila és "un reconeixement merescut perquè té molt de mèrit el que heu fet", en referència als 14 comerços homenatjats. "Calia ser molt valent per fundar un negoci fa 50 anys i ser molt hàbil per mantenir-lo durant tant de temps, superant moments complicats i amb una evolució constant", va dir Giménez per fer valdre la tasca del comerç local, "el punt de trobada i el lloc on els veïns ens relacionem". A banda de repassar múltiples anècdotes de tots els establiments homenatjats, l'alcalde de la vila també va justificar aquesta medalla perquè les botigues "són l'element imprescindible perquè un municipi sigui integrador i dinàmic" i perquè conviden "a formar part d'una comunitat, a implicar-te amb la teva vila".

De tots els sectors
Entre els 14 negocis familiars guardonats trobem grans diferències, sobretot, pel què fa al sector i al producte, però tenen tots un gran denominador comú, que s'han sabut adaptar a una nova generació de clients amb noves necessitats i demandes per satisfer. Així, a tall d'exemple, la Papereria llibreria i imprempta Vallès, va canviar d'ubicació i va ampliar el seu catàleg de productes. Els seus fundadors, Josep Elias i Maneleta Mundet, la van inaugurar al carrer Passeig, 87 tot i que ara es troba ubicada al carrer de Cerdanyola, 3. Aquest és el cas també de la Farmàcia Casanovas, que havia ocupat un local al carrer de Clavé, 7, i també al carrer Major, 58, però què a hores d'ara es troba a l'avinguda de Sant Esteve 3, amb una farmàcia totalement renovada, molt diferent de la que va fundar Maria Rosa Casanovas. Al pol oposat es troba la pastisseria Muntada, que encara està al carrer Passeig, 25, al mateix lloc on el seu fundador Ángel Maria Muntada va decidir establir la que ha esdevingut una de les millors pastisseries de la vila.

No és la primera vegada que la Medalla de la Vila s'atorga al comerç local. Aquest reconeixement ja es va atorgar l'any 1994 a 29 establiments de la vila.
Comparteix
M'agrada
Comentaris