30b07b58 97e8 4c8d 9f41 7622f754c482_1440x961
Una de les voluntàries de la vila que va cosir mascaretes a casa per fer arribar als sanitaris ara fa dues setmanes davant la manca de material. || CEDIDA
26/03/2020 Actualitat
Mascaretes per a sanitaris fetes a casa

Seixanta persones que formen part de la borsa de voluntaris pel Covid-19, estan cosint 1.000 mascaretes

Jordi Rius

Una seixantena de persones cosiran aquesta setmana unes 1.000 mascaretes, que aniran destinades al personal sanitari del CAP i de les llars d’avis de la vila per protegir-se de la propagació del coronavirus. Aquest gruix de voluntaris, la majoria dones,  forma part de la borsa creada per l’Ajuntament de Castellar, Creu Roja i Cáritas per col·laborar en iniciatives solidàries de suport a la població més vulnerable al Covid-19 i que ja compta amb 200 membres. “Al ser una borsa, anem cridant a la gent a mesura de les necessitats”, afirma la regidora de Reponsabilitat Social, Carol Gómez. Les primeres voluntàries són les que confeccionaran aquestes mascaretes, tasca a les quals estan lliurades des d’aquest dimarts. “Aquestes mascaretes s’han d’esterilitzar, són només per a hospitals, ambulatoris i residències i es necessiten unes màquines semiprofessionals perquè les puntades tinguin la seva resistència i els rentats que tindrà perquè les mascarilles no són d’un sol ús”, apunta Gómez.

La iniciativa de confeccionar mascaretes ha sorgit de l’empresa rubinenca Robin Hat, que, arran d’un vídeo de l'Hospital Sant Joan de Déu, en què alguns pediatres demanaven més abastament de mascaretes perquè s'estaven quedant sense, va decidir aturar part de la producció de gorres de quiròfan de cotó, la seva principal activitat, per destinar els teixits i els tallers a produir mascaretes per a tots aquells membres del personal sanitari de manera altruista. “Es van trobar en un moment que els hi faltaven mans per cosir-les i ara ja tenen 82 municipis adherits, entre ells Castellar”, afegeix la regidora de Responsabilitat Social. Dimarts es va rebre el material i es confia tenir les 1.000 mascaretes aquest divendres. Aquestes primeres mascaretes es queden per als sanitaris i treballadors de les residències de Castellar “encara que no es descarta que quan hi hagi noves comandes vagin al nostre hospital de referència, el Taulí”. Robin Hat també dona la possibilitat de retornar les mascaretes a la pròpia empresa, però recomana distribuir-les per la zona d’influència de la zona.

A més de la confecció de mascaretes, la borsa de voluntaris també centra la seva atenció en la gent gran, donant servei a les persones que no poden sortir de casa durant l'episodi de confinament, en tractar-se de col·lectius de risc. “L'objectiu és poder-les atendre en aquelles qüestions que siguin de primera necessitat”, constata Gómez.

Un altre àmbit on es desplegaran els voluntaris, segons les demandes i les necessitats de cada moment, és el del suport emocional que consisteix en realitzar trucades telefòniques al domicili d’una persona que viu sola o que necessita suport emocional. El tercer de les àrees on actuaran els voluntaris és donar suport, en el cas que sigui necessari, al repartiment d’aliments per a les persones més vulnerables de la vila.

Gómez ha volgut agrair la resposta dels voluntaris “que al cap de setmana passat es va apuntar a la borsa i més del 80% de les persones s’ha apuntat a més d’una tasca”.

 

WhatsApp Image 2020 03 26 at 14.17.01

Domicili d'una voluntària amb el material disposat per fer mascaretes. || CEDIDA

 

UNA VINTENA DE MASCARETES PER VOLUNTÀRIA

La Lourdes Avellaneda va rebre tot just dimecres la roba proporcionada per Robin Hat. Treballadors municipals li van portar el material i també s’encarregaran de retirar les mascaretes aquest divendres. “En principi, n’hem de fer entre 20 i 22”, explica la Lourdes per telèfon en una pausa de l’estona que dedica a l’exercici diari.     La voluntària, que ha treballat quasi 20 anys per a la fàbrica Pascuet, disposa de cert avantatge “perquè a mi m’agrada cosir, faig retocs de roba i elaboro coixins”. Tot i aquesta experiència, admet que cosir les mascaretes és una tasca fàcil, a l’abast de molta gent que tingui una màquina de cosir domèstica, “no cal que sigui molt complicada”. Per a major seguretat, a cada cosidora se li ha enviat un tutorial per saber com fer ben bé les costures i cosir les gomes de les mascaretes, perquè surtin totes igual. La Lourdes va decidir apuntar-se a la borsa de voluntaris amb l’ànim “de col·laborar, per fer alguna cosa pels altres”. A més, disposa de molt temps ja que no pot a anar a treballar. Treballa a una cuina d’un menjador escolar i al complex esportiu Puigverd. Tant l’escola com el complex esportiu estan tancats des de fa dies.

Comparteix
M'agrada
Comentaris