IMG 9356_1440x961
Magda Farré, comunicació cultural i llibretera. || J. CODINA
19/04/2024 Actualitat
Magda Farré: "La cultura és un tema que sempre he perseguit"

Es va fer periodista perquè li agradava llegir i escriure. Després de passar pel RACC, on va ser redactora en cap de la revista, es va dedicar a la comunicació corporativa. Ara l’espera el seu primer Sant Jordi a la llibreria Ona

Jordi Rius

· Les primeres passes professionals van ser a ‘El 9 Nou’ del Vallès Occidental. Tenies clar que era la cultura el que t’interessava?
En aquell moment estava entre cultura i medi ambient. Així com en el meu entorn, a la facultat, la gent volia entrar als informatius de TV3, jo volia fer pràctiques en un lloc a la secció de cultura o a la revista Descobrir Catalunya. Perquè també havia estudiat geografia i la muntanya m’agrada molt. El territori i la cultura eren els dos temes que més m’agradaven. Després va venir la revista del RACC, però no deixava de fer allò pel que havia estudiat, ja que a mi m’agrada molt llegir i escriure.

 

 · Però al cap del temps t’has anat acostant als inicis?
Sí. Una mica com aquella dita que diu: Roda el món i torna al Born. En el món de la comunicació, quan fa tants anys que t’hi dediques, al final  comuniques. Hi ha alguns temes que t’agraden, altres que persegueixes i altres que t’acabes trobant i també uns altres que t’alimenten. Pots tocar molts camps, però al final la cultura és un tema que he perseguit.

 

· Has acabat a la llibreria Ona, una mena de centre cultural...
Ja fa temps que estic treballant de forma autònoma amb clients culturals, de fundacions, editorials, en agències especialitzades en cultura. Però ara estic en una llibreria, que a nosaltres no ens agrada dir llibreria sinó més aviat una casa de cultura, de les lletres o centre cultural. Fem més que vendre llibres, hi ha tota una agenda cultural de presentacions i de concerts. L’espai s’ha pensat així, com un punt de trobada de les lletres i de la cultura en general.


· Cuideu molt les xarxes i feu recomanacions diàries!
Busquem ser un punt de referència en aquest sector i de vegades hi ha gent fora de la llibreria que es troba bé recomanant a través nostre com pugui ser la Juliana Canet. Hi ha també molts autors i editors que saben l’ADN del projecte i s’hi sumen. Ara, els primers recomanadors són els llibreters i és una cosa que es vol recollir tant a la pàgina web com quan entres a  la llibreria, amb les converses que tenim quan venen a buscar llibres, les presentacions que es fan o la nostra activitat diària a les xarxes. No només se’ns reconeix com un llibreter, sinó com un prescriptor. Som  actius que formem part d’una comunitat que va més enllà de les quatre parets de la llibreria.

 

· Descriu-me com és la llibreria
L’establiment té 1.000 metres quadrats, té 24.000 llibres físics, però a la seva pàgina web en pots trobar més de 40.000. I venem i distribuïm llibres a tot el món. Per aconseguir aquesta obertura de l’espai, és un esforç pel que fa a recursos i plantejament. Som un equip nou, amb canvi de propietat respecte a l’Ona original que hi havia a Gràcia.

 

· Quina sensació produeix recomanar llibres als lectors?
És un plaer. Jo que vinc de la comunicació i em prenc la venda de llibres com un acte de comunicació profund, primer escoltes. Comences una conversa que és molt agradable, que gira al voltant del llibre. Després d’haver parlat una estona, vas a buscar el títol, però mai és un de sol. Ajuda el fet de la passió per explicar els llibres, el coneixement i que llegim molt. 

 

· Són agraïts els lectors als quals has fet una recomanació?
Molt. Tornen i busquen el llibreter específic que els va ajudar. Qui ve sovint coneix l’equip.

 

· Com diries que es troba el sector editorial en català?
És molt productiu, però està molt dividit. S’escriu i es publica molt, i hi ha una diversificació d’editorials.

 

· Com estàs al dia de les novetats?
Tinc l’avantatge que cada dia baixo en tren per anar a treballar. Aleshores, tinc un petit espai, tot i que cada vegada és més difícil  concentrar-se per la presència dels mòbils. També llegeixo els caps de setmana i a la nit. Per a mi, llegir no és un esforç perquè ja des de ben petita ho feia per plaer.  

 

·  Un llibre per a Sant Jordi?
Un cor furtiu de Xavier Pla, que és la biografia de Josep Pla. Un llibre profund i molt rigorós.  

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Soc pacient
Un defecte que no pots dominar?
Soc massa exigent amb mi mateixa
Una persona que admires?
Frida Kahlo, està  de salvapantalles al mòbil
La teva paraula preferida?
Compartir
Un autor que hagis descobert?
Vivian Gornick
Un llibre que estiguis llegint
‘Maria Antonieta’ d’Stefan Zweig
Un color?
El taronja
Un intèrpret?
Nick Cave
Una sèrie?
Peaky Blinders’
Un racó de Castellar?
La plaça Calissó
Un desig?
La pau

Comparteix
M'agrada
Comentaris