Lluís López, en el moment de prometre el càrrec com a nou regidor del PDeCAT_617x412
Lluís López, en el moment de prometre el càrrec com a nou regidor del PDeCAT - C.Díaz
23/11/2017 Actualitat
Les eleccions del 21-D planen pel ple de novembre
L'equip de govern desestima una moció de l'oposició que reconeixia explícitament que el govern de Catalunya era el sorgit de les eleccions del 27S
La proximitat de la cita electoral del 21 de desembre -i en unes circumstàncies del tot excepcionals- va marcar el ple de novembre celebrat dimecres passat. En primer lloc els serveis informàtics de l'Ajuntament van fer el sorteig per escollir els castellarencs i castellarenques que hauran de formar part de les meses electorals de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya. Abans del debat polític de les mocions, tots els grups municipals van acordar aprovar una contundent declaració llegida per la regidora Pepa Martínez contra la violència masclista -dissabte es commemora el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones-.


Amb punts de gestió de govern de poca transcendència en l'ordre del dia del ple, la part nuclear del debat se la va endur una moció dels grups de l'oposició (ERC, Decidim i PDeCAT) lacònicament titulada "de suport al govern de Catalunya" però que desgranava tota una bateria d'acords al voltant del procés independentista als quals l'equip de govern finalment no hi va donar suport. El ponent de la moció, el regidor d'ERC Josep Maria Calaf, també va fer una càrrega de profunditat contra el PSC durant l'exposició de motius que generaven la moció. Segons va afirmar Calaf, "el PSC ha preferit ser més solidari amb el PSOE i el seu suport al 155 que amb la ciutadania de Catalunya". La proposta demanava, entre d'altres qüestions, fer un reconeixement explícit i inequívoc que el govern de Catalunya és el sorgit de les eleccions del 27S i no cap altre. També manifestava que s'ha de considerar presos polítics els membres del govern detinguts i els dos Jordis. Com a mesura concreta, també proposava "posar una pancarta gegant a la façana de l'Ajuntament demanant l'alliberament dels presos polítics fins que siguin alliberats", segons va llegir Calaf. A més, es reprovava a tots els partits que varen fer possible l'article 155 (PP, PSOE-PSC i C'S). Finalment, el text instava a aquestes forces a retirar el 155 i convidava la població catalana "a participar a les eleccions del 21-D com a resposta pacífica i democràtica a l'escalada repressiva de l'estat espanyol".


Per part de l'equip de govern, l'alcalde Ignasi Giménez va demanar a l'oposició que deixés la moció sobre la taula per intentar arribar a un acord que permetés la unanimitat, un fet que no va ser acceptat pels proposants del text. Abans, Giménez havia recordat tots els posicionaments de l'equip de govern i del propi consistori en els darrers dos mesos, molts dels quals coincidien amb les propostes recollides per la moció com la condemna al 155, a la repressió policial de l'1-0 i als empresonaments o col·laboració en l'organització de l'1-0. "Aquest equip de govern s'ha mostrat sempre d'una manera inequívoca a favor d'un referèndum pactat i acordat, una postura que no ha estat coincident amb el PSC", va subratllar Giménez. En aquest sentit, l'alcalde també va recordar als grups de l'oposició que la moció no recollia "cap autocrítica" quan els darrers fets succeïts a Catalunya responen, al seu parer, "a un fracàs de la política". A més, per recolzar les seves paraules va citar diversos líders del sobiranisme que en els darrers dies estaven assumint errades en el procés. "Estem al mig d'una campanya electoral i, si volem anar més enllà de la lògica de partits cal més diàleg i consens", va dir l'alcalde.


Calaf va replicar l'alcalde qualificant la seva intervenció de "míting, quan aquí hem de debatre els punts d'una moció" i, sobre la manca d'autocrítica, va assenyalar que ningú s'esperava que "l'estat arribaria tan lluny en la repressió". Bea Garcia (PDeCAT) va ser especialment contundent contra l'equip de govern en aquesta qüestió: "Han fet un munt de declaracions però cap moviment, només han llençat pilotes fora". Seguint aquest fil, la portaveu de Decidim, Bet Tena, va qualificar "d'excusa" l'apel·lació a l'autocrítica "perquè no accepten alguns dels punts de la moció". A més, va demanar "que s'acabi ja amb això de ni DUI ni 155 davant de la repressió més gran que s'ha viscut".


El ple també va debatre una moció presentada per Decidim i PDeCAT a instància d'un treballador municipal, Jaume Pujol. La moció pretenia traslladar al comitè d'Ètica Municipal de l'Ajuntament de Castellar la situació d'aquest empleat al qual se li va suprimir un complement de dedicació el 2011 -juntament amb mitja dotzena més de treballadors-. El propi Pujol va intervenir en el ple per afirmar que "el que va passar el 2011 encara no ho he entès". Segons l'empleat, en paral·lel a la supressió d'aquest complement, es va dotar de més pressupost a la part política com a conseqüència de l'ampliació de l'equip de govern a 13 regidors, un fet que, en paraules de Pujol, "necessita ser esclarida". La regidora de Dinamització Econòmica, Anna Màrmol, va contestar que era una qüestió que no s'havia de tractar en un ple i que es podia recórrer als tribunals de justícia.


Abans de començar el ple es va incorporar un nou regidor per part del PDeCAT per suplir la baixa de Lídia Urrutia: es tracta de Lluís López, qui ja havia tingut acte de regidor amb CiU entre els anys 2007 i 2011. López va prometre el càrrec oferint "lleialtat al Parlament, al president, al govern de la Generalitat i a la República".
Comparteix
M'agrada
Comentaris