DSC00775_617x412
Nou mural de la plaça Llibertat, pintat per Anna Taratiel / Jordi Batalla
01/02/2019 Actualitat
La plaça Llibertat es reobre als veïns

L’artista Anna Taratiel està finalitzant un mural de 153 m2, tasca que donarà per enllestida la remodelació de la plaça

Cristina Domene

Les obres de remodelació de la plaça de la Llibertat estan arribant a la seva fi. Després d’uns mesos tancada als ciutadans, en pocs dies aquest espai central de la vila, tornarà a estar obert per als veïns i veïnes. 
L’objectiu principal de la remodelació ha estat integrar la plaça en del seu entorn. “Estem molt satisfets del nou aspecte de la plaça”, assegura el regidor de Planificació, Pepe González. La reforma ha consistit en l’eliminació de les barreres arquitectòniques i la transformació de la fisonomia de l’interior de la plaça creant espais de formes circulars amb funcions diferents i amb paviments de materials diversos. S’ha habilitat una zona de jocs infantils  amb paviment de cautxú, una zona amb sorral per als infants, un espai d’ombra i bancs per seure amb paviment de sauló. 


Pel que fa a la part central de la plaça, s’hi ha generat un espai circular amb acabat amb gram (esplanada verda), encarat amb una plataforma elevada de formigó, de cinquanta centímetres d’alçada, que farà la funció d’escenari. “Abans era una plaça com amagada, amb racons i escales. Ara, és més oberta, és al mateix nivell que el carrer, el que la fa més transitable. I, com que hi haurà un petit escenari, hi passaran més coses, més veïns”. Així mateix, es crearan dos parterres enjardinats, i un talús vegetal a les façanes on hi ha els habitatges per resoldre els desnivells. Per integrar les façanes d’aquests habitatges s’ha apostat per un mural de 153 m2 que està finalitzant l’artista Anna Taratiel. “Havíem de donar contingut a aquesta part per completar de veritat la plaça”, va assegurar González. 


No podia faltar-hi el monòlit instal·lat originàriament pel veïnat i que simbolitza la lluita popular per aconseguir que aquest espai esdevingués zona verda. Per això, s’hi ha reservat un espai: “Hem recuperat el monòlit, l’hem condicionat i s’ha tornat a instal·lar a la plaça. Hi posarem també una placa en record de la lluita veïnal. És una plaça amb un gran simbolisme i volem que continuï sent un lloc per compartir”. 
L’Ajuntament espera tenir-ho tot acabat aquest cap de setmana, tot i que l’artista completarà el mural  durant la setmana que ve. “Més endavant, quan no faci tant de fred, s’hi organitzarà alguna activitat o actuació, però no es farà una inauguració com a tal”, va concloure el regidor.  Aleshores, estarà tot enllestit perquè la plaça torni a ser dels veïns.

Proposta tecnològica
La remodelació de la plaça s’ha estructurat al voltant d’un projecte artístic-tecnològic, que es pretén desenvolupar en dos etapes i alhora en dos espais diferents: l’espai físic i l’espai virtual.
El mural de l’Anna Taratiel és la intervenció física, que ja s’està desenvolupant. De cara al futur, quedarà pendent la proposta virtual i la tecnològica. Per a l’espai virtual, mitjançant la realitat augmentada, la geolocalització i l’ús de la tecnologia mòbil, es crearan una sèrie d’aplicacions que, al llarg d’un recorregut físic a través de la plaça, integraran continguts lúdics, històrics, i culturals relacionats amb Castellar del Vallès. El vessant lúdic del recorregut es proposa mitjançant gamificació, és a dir, dissenyar una aventura a través dels diferents punts a recrear amb diverses proves i preguntes.
El projecte serà integrador i dinàmic. Integrador perquè en un mateix entorn podran coexistir la cultura, la tecnologia, la innovació i la història. Dinàmic, perquè l’espai virtual pot ampliar-se i actualitzar-se a mesura que canviïn les necessitats.  

 

Anna Taratiel: “Vull generar un diàleg amb l’espai”

L’artista Anna Taratiel, nascuda a Barcelona l’any 1982, és l’encarregada de pintar el mural de 153 m2 que envolta la plaça de la Llibertat. Per a la creació, l’artista ha tingut molt en compte l’entorn: “Per idear-lo, vaig fer una recerca de l’espai, del barri, del que passarà en aquest entorn i en què la pintura generi un diàleg amb l’espai”, explica Taratiel mentre confecciona el mural. A l’hora de plasmar la idea a la paret, segueix unes fases: “Divideixo el mur a través d’un esquema i després es va construint poc a poc, pintant-lo per parts”.

 

Anna Taratiel, dimarts passat, pintant el gran mural que tindrà la renovada plaça Llibertat

Anna Taratiel, dimarts passat, pintant el gran mural que tindrà la renovada plaça Llibertat


L’artista va iniciar els seus contactes amb el món de l’art a través del grafit, amb el nom artístic d’OVNI. La seva obra evoca paisatges interns i planteja reflexions metafòriques sobre l’entorn, expressats mitjançant l’abstracció geomètrica, provocant emocions i prement la percepció de l’espectador a través de la intensa relació -compositiva, conceptual, tècnica- que manté amb l’espai i el color. “Jo treballo l’abstracció geomètrica, però per a aquest mural m’he adaptat a formes orgàniques, imatges que evoquessin la natura”


Explica que troba la inspiració en les ciutats: “En les perspectives, en els edificis, en l’arquitectura”. De fet, Taratiel ha creat murals a moltes ciutats, tant nacionals com internacionals. Madrid, Bilbao, Amsterdam. “Hi volto molt. L’any passat vaig estar pintant un mural molt gran, de 300 m2 a Manresa. També vaig pintar un altre a Sallent, i a Madrid hi he anat diverses vegades”
Va estudiar disseny gràfic a l’escola Universitària del Vapor de Terrassa i es va diplomar en tècniques murals a la Llotja de Barcelona. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris