Un moment del ple de juny de 2017_617x412
Un moment del ple de juny de 2017
28/06/2017 Actualitat
La plaça Catalunya crispa el ple de juny
L'equip de govern tomba una moció de l'oposició sobre l'eliminació de la bassa per ubicar-hi uns jocs d'aigua i carrega contra un informe elaborat per Patrimoni de la Generalitat
L'actuació a la plaça Catalunya -la instal·lació d'uns jocs d'aigua al voltant de l'escultura de la balena on hi havia la bassa d'aigua i que ja funciona a ple rendiment amb un gran èxit de visitants- encara cueja. Els tres grups de l'oposició i l'equip de govern es van etzibar tota una sèrie de retrets que van crispar el ple ordinari de juny, celebrat dimarts passat, com poques vegades s'havia viscut en el que es porta de mandat municipal.

El detonant va ser la moció presentada conjuntament per ERC, Decidim i PDeCAT que s'alineava amb un manifest escrit per l'escultor de la balena, Joan Coderch, i per l'arquitecte de la plaça Catalunya, Pere Roca, que mostra el seu desacord amb la intervenció que s'ha fet. Aquest escrit, tal i com va detallar el regidor ponent de la moció, Josep Maria Calaf (ERC), titlla la intervenció de "destructiva" i considera que "es va manipular premeditadament la fitxa d'un element catalogat per poder justificar després l'actuació". La moció també donava suport a la declaració de Castellar pel Patrimoni 'Qui protegeix el patrimoni?', que sostenia "que la reforma duta a terme a la Plaça Catalunya vulnera el dret de tots els ciutadans de la vila a gaudir d'un bé patrimonial que queda malmès", bàsicament l'eliminació de la bassa d'aigua.

Finalment i, com a principal novetat, la moció recollia el posicionament del departament de Cultura de la Generalitat al respecte. Segons aquest informe, datat el 19 de juny, eliminar l'espai d'aigua existent suposa perdre "un dels trets compositius significatius de la plaça i perjudica la comprensió de l'escultura. A més, el projecte presentat canvia substancialment les raons de catalogació d'aquest espai públic". Com a ponent de l amoció, Calaf va acusar l'equip de govern de voler presentar la polèmica "com una confrontació entre una qüestió patrimonial i l'esbarjo dels nous jocs d'aigua". "Volem que es respecti el patrimoni i volem jocs d'aigua", va dir, tot defensant que els jocs d'aigua es podien haver ubicat en una altre punt de la plaça Catalunya.

La resposta del tinent d'alcalde d'Urbanisme, Pepe González, va voler centrar-se en rebatre "les falsedats d'una moció maniquea". El regidor va fer un recorregut històric per les vicissituds de la plaça Catalunya i va recordar que en el projecte inicial "no hi havia cap escultura, hi havia només una bassa" i que, quan la plaça va ser inaugurada l'any 1995, "a bombo i plateret", ja va arrencar "amb problemes a la bassa que mai es van poder resoldre". Per González, abans de la instal·lació dels jocs d'aigua, la plaça Catalunya era "un espai de formigó, engabiat i amb una bassa de difícil manteniment". "Ara, hem fomentat l'ús lliure de l'espai que ha esdevingut un lloc de referència, possiblement l'espai per on passa més gent de Castellar". També va informar que si s'aplica la pujada del cost de la vida dels 22 anys que fa de la construcció de la plaça, l'obra hagués suposat un cost de 3,4 milions i 400.000 € l'escultura.

Pepe González va reivindicar els avenços fets en matèria de patrimoni a la vila en els 10 anys de govern socialista. Va recordar que s'ha aprovat un nou POUM i un Pla especial del Catàleg de Patrimoni i que s'estan posant en marxa els plans especials del riu Ripoll i del casc antic, "on està també la pròpia comissió del patrimoni". Justament sobre la qüestió patrimonial -el moll de l'os de la polèmica-, González va recordar que la plaça té el nivell de protecció 4, el més baix, que fa referència a qüestions ambientals i que el projecte va passar per exposició pública "sense cap al·legació ni esmena".

Polèmic informe de la Generalitat
El moment més tens del ple es va viure quan es va debatre l'informe fet per Patrimoni del departament de Cultura de la Generalitat. El regidor González el va qualificar d'informe "vergonyant" que "contribueix a la farsa" perquè, al seu parer, només pot entrar a fer "consideracions estètiques". En aquest sentit, l'alcalde, Ignasi Giménez, va ser més explícit i va informar que havia parlat telefònicament amb el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Josep Boya. Segons Giménez, "Boya s'ha mostrat sorprès per l'existència d'aquest informe i ha demanat excuses perquè ni s'ha consultat l'Ajuntmanet per fer-lo ni encara se li ha notificat". "És una falta de respecte absoluta a l'autonomia municipal", va subratllar l'alcalde. Segons Giménez, el que diu la Generalitat és que hi ha "un desencontre estètic i que no s'ha fet cap atemptat contra el patrimoni. Si hagués estat així, s'obriria un expedient contra l'Ajuntament". Tot i aquestes explicacions, Calaf va puntualitzar que la disculpa s'havia produït "però, de cap manera, han modificat l'informe".

Les altres portaveus dels grups de l'oposició van mostrar-se molt crítiques amb la intervenció del regidor González. Bet Tena (Decidim) va qualificar la intervenció del regidor de "demagògica i cínica" perquè a la plaça Catalunya "no hi ha làmina d'aigua, no s'ha respectat un element catalogat i no s'ha fet ni cas ni a la Comissió de Patrimoni ni a a l'oposició quan es va demanar aturar les obres". "El que tenim finalment és el corró socialista", va dir Tena, en relació a la majoria absoluta que té Som de Castellar-PSC. Bea Garcia (PDeCAT) va recordar a González que el PSC governa Castellar des de fa 10 anys i que "la història és fàcil de manipular". "La realitat és que tenim un Catàleg de béns a protegir que no ha respectat per l'Ajuntament". A més, tal i com també va dir Tena, la portaveu del PDeCAT va insistir que cap grup de l'oposició "discuteix els jocs d'aigua".

La moció va ser tombada pel volt contrari de l'equip de govern.

Tres mocions aprovades
Abans, el ple va aprovar per unanimitat tres mocions. Una de Decidim contra la publicitat sexista arran d'uns cartells d'una discoteca que convidava les noies a 'cubates' gratis; ERC va tirar endavant una proposta que insta els bancs a pagar a les comunitats de propietaris on tenen pisos buits i una altra moció per acollir-se als ajuts de la Diputació per millorar el manteniment dels equipaments esportius.

La Junta de Portaveus també va decidir fer públic a través del ple d'un escrit de rebuig a la presència d'efectius de l'exèrcit espanyol a la vila, tal i com va passar dimecres passat sense que l'Ajuntament en tingués cap coneixement.


Acords principals del ple de juny
Moció de Decidim Castellar per eliminar la publicitat sexista

Moció d'ERC sobre la morositat en les comunitats de propietaris pels impagaments de la banca

Moció d'ERC per al manteniment d'instal·lacions esportives

Comparteix
M'agrada
Comentaris