Grau - tercer per l'esquerra- amb la resta de premiats i l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant_617x412
Grau - tercer per l'esquerra- amb la resta de premiats i l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant - Cedida
22/01/2018 Actualitat
L'empresa Grau rep el Floc de Llana
El Gremi de Fabricants de Sabadell l'ha premiat per la seva trajectòria industrial des de 1868
Jordi Rius
L'empresa tèxtil de tints i acabats Grau S.A., ubicada en terme de Castellar del Vallès, va rebre divendres passat un dels guardons de la 3a edició dels premis Floc de Llana 2017, que atorga el Gremi de Fabricants en reconeixement a empreses, entitats i persones rellevants en els àmbits tèxtil, econòmic-social o cultural representats a Sabadell. L'empresa castellarenca, juntament amb la Fundació Club Natació Sabadell i el teòric tèxtil Jordi Marminyà, va rebre divendres el premi en el marc de la festa patronal de Sant Sebastià.
L'empresari Joan Grau va recollir el premi de mans de la Secretària General del Gremi, la castellarenca Núria Aymerich. Grau va fer referència als 150 anys de l'empresa, que va iniciar el seu besavi, Antoni Grau Gambús, i que, des d'aleshores ha seguit treballant de forma ininterrompuda des de fa cinc generacions.
L'empresari va citar dos moments difícils per a l'empresa: "la col·lectivització i les riuades de 1962". Després dels aiguats, l'empresa, aleshores ubicada al Vapor de Cal Sec de Sabadell, es va haver de reconstruir ja que un 60% dels edificis i el 80% de la maquinària es va destruir, a banda de tota la documentació. Tot i les dificultats, l'empresa "no va abandonar mai cap client i l'empresa va haver de treballar en cinc llocs diferents", va apuntar Grau. Per això, l'empresa va haver de buscar l'ajut d'altres plantes per continuar donant-hi servei. Una d'aquestes fàbriques, Hilados y Tejidos Cortés de Castellar, es va convertir el 1963 en l'empresa Sociedad Anónima de Tintes y Acabados (Satina) que es va fusionar el 2005 amb l'empresa Grau S.A.

LES OBAMA, VESTIDES DE GRAU
Ara que fa tot just un any de la presa de posessió de Donald Trump com a president dels Estats Units, l'empresari tèxtil va voler recordar la presa de posessió de Barak Obama que va tenir protagonisme de l'empresa castellarenca. "És una alegria pensar que la dona d'Obama, i les seves filles, Malia i Sasha, portaven abrics acabats a la nostra empresa", va explicar a tall d'anècdota.
La Fundació Club Natació Sabadell, constituïda el 2007 pel club esportiu com a entitat privada sense ànim de liucre amb la clara voluntat de fer arribar l'esperit esportiu als diferents col·lectius de la societat "especialment per les persones amb dificultats especials per a la pràctica de l'esport i amb les persones amb situació d'immersió o risc d'exclusió social", segons va indicar Aymerich en l'acta de valoració del jurat. El teòric tèxtil Jordi Marminyà va obtenir el premi per la seva intensa trajectòria professional, tant en l'àmbit industrial com en la formació de teòrics i tècnics tèxtils i per la seva vocació de servei en la transmissió del patrimoni cultural i material del sector.

APOSTA PELS TEIXITS TÈCNICS
Àlex Grau forma part de la cinquena generació de la família que actualment dirigeix l'empresa, que elabora tints i acabats, normalment per al sector de la confecció encara que "per intentar desmarcar-nos dels cicles temporals de la moda, apostem pels teixits tècnics". Aquesta aposta es fa "perquè necessitem certa estabilitat de la producció i per tenir un diversificació del producte". A l'empresa, on hi treballen actualment 74 persones, es vol apostar al màxim la qualitat i el servei als clients coneixedors que, en un món com l'actual, "treballem sobre comanda i això que fa que haguem de ser més versàtils, flexibles i polivalents", assenyala Grau. És potser aquest esperit el que cal potenciar davant els productes xinesos, "que poden tardar més d'un mes a arribar per vaixell". A més del cotó, la llana, la seda i el lli, Grau S. A. treballa amb fibres com el polièster, el modal, el tencel, la poliamida, la viscosa, l'aramida i la lycra amb les seves mescles. L'empresa participa en el projecte ECUVal, un nou tractament per decolorar les aigües després dels processos de tintura.
Comparteix
M'agrada
Comentaris