05  Castellar Lab_617x412
La regidora Anna Mármol i l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, mirant els models d’impressora 3 D. - J.Rius
07/11/2019 Actualitat
Impuls a l’espai digital Lab Castellar

El nou projecte s’adreça a empreses, entitats, comunitat educativa i ciutadania

Redacció

L’Ajuntament ha posat en marxa Lab Castellar, un projecte que vol afavorir la innovació en els àmbits educatiu, empresarial i social a partir d’un nou espai de fabricació digital que s’obrirà a la ciutadania a finals de novembre. En paraules de la regidora d’Innovació i Gestió del Talent, Anna Mármol, “és un espai on es pot venir a fabricar coses amb partir d’una idea que tinguis”.

 

Ubicat al darrer pis d’El Mirador, Lab Castellar oferirà l’oportunitat de dissenyar i crear objectes reals alhora que també pretén ser un punt de trobada de diferents col·lectius per desenvolupar i compartir els seus projectes. En aquest sentit, l’espai estarà a disposició d’empreses, emprenedors, artesans i comerços, entitats, persones en situació d’atur, centres educatius, estudiants universitaris, persones jubilades i, en definitiva, persones amb inquietuds creatives i emprenedores.  L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, considera que Castellar Lab és “una iniciativa que entronca molt amb l’esperit inicial de creació d’El Mirador”.

 

El projecte té un caràcter interdisciplinari i transversal, i democratitza l’accés a les eines de fabricació digital controlades per ordinador com ara quatre impressores 3D (tres de filament plàstic i una d’alimentació), una fresadora, una talladora làser o un plòter de vinil, fins ara només a l’abast dels sectors industrials. A més, també s’oferiran eines de taller, material de papereria i electrònica.


TALLERS DE FORMACIÓ
Per poder usar totes aquestes màquines, que funcionen amb programari lliure, caldrà realitzar una formació breu. Precisament, Lab Castellar durà a terme periòdicament diverses propostes formatives amb l’objectiu que tothom pugui assolir els coneixements necessaris per fer realitat les seves idees. De moment, s’han previst set cursos: cinc de sis hores de durada (un d’introducció al disseny 3D, un d’introducció al disseny vectorial i tres de teòric-pràctics sobre vinil, làser i impressió 3D FDM) i dos de 20 hores de durada sobre 3D FDM i làser vinil.


Més endavant, també s’oferiran activitats educatives i tallers, a més de formacions  i activitats específiques per a col·lectius concrets. La intenció és que qualsevol usuari pugui experimentar amb els seus prototips de manera senzilla, econòmica i sostenible.


La creació de Lab Castellar obeeix a diverses motivacions, entre les quals destaca la voluntat d’incrementar el nombre d’empreses que implementin la digitalització i la indústria 4.0, també en el marc d’una economia circular. A Catalunya, l’anomenada quarta revolució industrial s’està impulsant a través d’iniciatives com la xarxa d’innovació digital (CatLabs), que en un futur podria interconnectar espais innovadors d’arreu del territori. Lab Castellar vol esdevenir un d’aquests espais que compten la implicació a quatre bandes dels sectors de l’administració, la societat, l’educació i l’empresa. En l’àmbit comarcal, a més, Castellar ha donat suport a la xarxa d’espais de fabricació i divulgació digital impulsada pel Consell Comarcal.

Comparteix
M'agrada
Comentaris