Humana classificació_800x534
Classificació de tèxtil a les instal·lacions de la Fundació Humana a Catalunya || CEDIDA
21/07/2021 Actualitat
Humana recull 38 tones de roba

Augmenta un 7,6% la recuperació de tèxtil a Castellar respecte del primer semestre de l’any 2020

Rocío Gómez

La Fundació Humana ha recuperat 38 tones de tèxtil de segona mà a Castellar del Vallès durant el primer semestre de l’any. Aquesta xifra suposa un augment del 7,6% respecte del 2020, segons ha donat a conèixer l’entitat en un comunicat. L’ONG treballa des del 1987 per promoure la reutilització del tèxtil i la roba de segona mà, i per dur a terme programes de cooperació internacional en l’àmbit de l’ensenyament, la salut comunitària o l’agricultura sostenible, projectes mediambientals, i acció local per atendre situacions d’emergència social. “Els 38.263 kg equivalen a 172.000 peces de roba que seran reutilitzades o reciclades i es perllongarà el cicle de vida útil”, detallen des de la fundació.


En aquest sentit, des d’Humana remarquen la doble vessant de la recollida de roba: mediambiental i social. “Es redueix la generació de residus, i s’evita l’emissió 121 tones de CO2”. Quant el vessant social, Humana calcula que per cada 30.000 kg de tèxtil que es recull es genera un lloc de treball. “Els articles que es recuperen són un actiu que, gestionats acuradament, es converteixen en motor d’ocupació i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi sud i de suport local al nostre país. Per tot plegat, estem molt agraïts a la ciutadania per la seva solidaritat”, assevera Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya.


A Castellar del Vallès, segons les dades de recollida selectiva que va donar a conèixer la regidoria de Transició Ecològica, el 2020 va disminuir un 1,7% el reciclatge de tèxtil, una tendència que s’ha revertit. En termes generals, a Catalunya es recupera prop de l’11% de roba usada. Segons l’Agència de Residus de Catalunya cada any es generen  163.478 tones de residus tèxtils, és a dir, l’equivalent a 22 kg per habitant a l’any. Ara bé, la recollida selectiva representa el 10,6% del total de residus tèxtils que pertanyen al consum a les llars. Només es reciclen 2,3 kg per habitant a l’any. La resta acaba a la fracció resta, per tant, en un abocador o en una incineradora.


Val a dir que des de l’Agència de Residus de Catalunya la primavera passada es va aprovar l’Estratègia per a la prevenció i gestió de residus tèxtils municipals a Catalunya (2020-2025). El pla d’acció –en què s’inclou gestors de residus tèxtils com Humana– pretén identificar  oportunitats de millora de caràcter ambiental i tecnològic per aportar  solucions reals de prevenció, minimització de residus i recollida selectiva, considerant especialment l’alt potencial de reutilització d’aquest residu com a recurs.

Comparteix
M'agrada
Comentaris