grausa _1440x961
Grausa ha instal·lat 2.000 m2 de panells fotovoltaics al sostre de dues naus. || CEDIDA
30/06/2021 Actualitat
Grausa instal·la un miler de panells solars per generar energia

La instal·lació produeix el 10% del consum energètic de l’empresa

Jordi Rius

L’empresa Grausa, dedicada a tints i acabats, que és al costat del Ripoll, acaba d’enllestir la instal·lació de 2.000 metres quadrats de  panells solars a la teulada de dues de les naus més altes de la fàbrica. Aquesta instal·lació, aproximadament d’un miler de plaques, “genera aproximadament un 10% del consum energètic total”, explica el gerent de l’empresa, Àlex Grau, que afegeix que “vam haver de córrer una mica per poder aprofitar al màxim la temporada de sol, ja que evidentment no és el mateix el sol de l’estiu que el d’hivern, ni la capacitat de generació”.


El sistema de generació d’energia dels panells solars està totalment automatitzat: “Es connecta al nostre quadre elèctric, la prioritat és autoconsumir l’energia i si el cap de setmana o un dia festiu no en consumíssim tota la quantitat, aquesta s’exporta a la xarxa”. En tot cas, adverteix Grau, “el problema dels excedents és que no es paguen i surt a compte 10 vegades més autoconsumir que exportar”. Grausa confia en recuperar la inversió entre 6 i 10 anys perquè abans de posar-hi els panells “vam fer una restauració de les dues cobertes on els vam posar”, explica el gerent. Després, cal veure les bonificacions, com per exemple l’estalvi del 50% de la quota de l’IBI durant un cert període de temps. A part dels incentius fiscals, Grau també s’ha referit a l’estalvi a la llarga que pot suposar la instal·lació “que es genera a través de menys consum de kilowatts externs” i que es pot monitoritzar en tot moment a través de diferents aplicacions.

 
LA FORÇA DE L'AIGUA

Grausa, que va néixer el 1868, va comptar a les seves instal·lacions amb una petita central hidroelèctrica que aprofitava l’aigua del riu Ripoll. El 1994 va posar en marxa una de les primeres centrals de cogeneració d’alt rendiment, cosa que suposava que a través de gas natural produïa la seva pròpia electricitat. A més, “dels aprofitaments dels tubs d’escapament del motor en fem vapor, dels aprofitaments de l’aigua de refrigeració del motor els utilitzem en els nostres processos que requereixen aigua calenta, etcètera, és a dir, som una empresa que, per necessitat, perquè hem de competir amb els xinesos, l’estalvi energètic l’hem de portar a l’extrem”. Grausa també està treballant amb Inditex nous sistemes de tintura que requereixin menys aigua, menys energia tèrmica per escalfar-la i menys aigua per refrigerar.

Comparteix
M'agrada
Comentaris