04 exposiciooooooooooooooook_1440x961
Un dels plafons de l'exposició 'Epidèmies i pandèmies. L'enemic invisible' que acull el MNACTEC || CEDIDA
01/04/2021 Actualitat
Les grans pandèmies que van canviar la història

El MNACTEC inaugura l'exposició interactiva 'Epidèmies i pandèmies. L'enemic invisible'

R.Gómez

La Covid-19 ens ha canviat la vida. És indubtable que la pandèmia ha modificat les nostres interaccions socials, i ha condicionat molts àmbits del nostre dia a dia quant a horaris, aforaments, confinaments o l'explosió de la vida digital. La carrera científica per desenvolupar la vacuna, i sistemes que ens permetin conviure amb la malaltia, o la crisi econòmica que castiga sobretot les classes populars, són algunes de les conseqüències que també es deriven de la pandèmia. La Covid-19 ens ha posat nous límits, i ha obert nous camins.


Justament, des del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) acaben d'inaugurar l'exposició Epidèmies i pandèmies. L'enemic invisible, una mostra sobre les "plagues" que han canviat la història però des d'un punt de vista no només sanitari, sinó també històric, científic, tecnològic i social. "L'exposició s'emmarca en la visió estratègica del museu d'explicar el passat, relacionant-lo amb el present i el possible futur", remarquen des del MNACTEC. A la mostra, entre bambolines, trobem la castellarenca Esther Font, cap de l'Àrea d'Exposicions i Acció Educativa del Museu.


INNOVACIÓ CIENTÍFICA PER SOBREVIURE
Tot i oferir una panoràmica de les grans epidèmies que han marcat la humanitat, l'exposició posa el focus a les viscudes a Catalunya. "L'exposició presenta les innovacions científiques i tecnològiques que han permès el coneixement del món dels microorganismes i de la transmissió de les malalties i el seu tractament", detallen des del museu.

 

Concretament, la mostra, que romandrà al museu fins a finals d'any, s'estructura en set espais: Un món ple de vida; Malaltia versus salut; Brot, epidèmia i pandèmia; Malalties, metges i vacunes; La salut pública; La globalització i la gran pandèmia del segle XXI; i En els límits de la vida. La voluntat del museu és explorar des d'una manera multidisciplinar l'origen i l'impacte d'aquests episodis, que com la Covid-19, han dibuixat una nova normalitat. A tall d'exemple, l'exposició recupera el fons fotogràfic del Doctor Jaume Ferran i Clua (1851-1929), que està dipositat parcialment a l'arxiu d'imatges del MNACTEC per explicar "el procés de desenvolupament i usos de les vacunes, així com la tasca duta a terme per aquest eminent científic, que va desenvolupar la vacuna del còlera".


D'altra banda, a l'exposició es poden observar objectes singulars com un carro-estufa de desinfecció de primers del segle XX per lluitar contra la propagació d'epidèmies, un pulmó d'acer de 1958 per tractar la poliomielitis, o un respirador automàtic d'Egnström de 1960. També s'hi exposen una recreació del Laboratori Municipal de Barcelona de principis del segle XX, a partir d'objectes històrics del laboratori, documents i dibuixos anatòmics del Dr. Ferran.


Finalment, Epidèmies i pandèmies. L'enemic invisible disposa de set mòduls interactius sobre qüestions com l'evolució de les grans pandèmies de la humanitat, la història i elaboració de les vacunes, models 3D d'organismes com bacteris, virus o cèl·lules humanes, un simulador de microorganismes, i un joc per a tots els públics per descobrir tots els secrets del funcionament d'una vacuna.

Comparteix
M'agrada
Comentaris