familiaok_800x534
Aquest dimarts tornen a classe gairebé 4.000 infants i joves de Castellar - GETYYIMAGES
12/09/2020 Actualitat
"Un dels grans aprenentatges és adonar-nos que no ho podem controlar tot"


La coach Anna Soriano, codirectora de l'assessoria El Despertador, repassa algunes de les claus per ajudar les famílies a gestionar emocionalment la tornada a l'escola

R.Gómez

Disposar d'eines per gestionar emocionalment la tornada a l'escola, tant per part dels pares i mares, com dels infants, és fonamental per reprendre l'activitat d'una manera saludable i positiva. Com remarca la codirectora de l'assessoria de coaching El Despertador i col·laboradora del magazín Connectats de Ràdio Castellar, Anna Soriano, la tornada a l'escola enguany està plena de dubtes i d'incertesa. "A banda de la situació de pandèmia actual, no hem d'oblidar que els nostres fills i filles fa molts mesos que no hi posen els peus", puntualitza Soriano.

 

Concretament, els infants i adolescents catalans fa mig any que no trepitgen presencialment l'escola, des del març passat. Per tal d'enfocar aquest nou repte d'una manera positiva, la coach explica que, per començar, és important fer un exercici d'introspecció perquè pares i mares reflexionin com estan paint la nova relació amb l'entorn educatiu, és a dir, si l'exploren amb por o amb confiança. En última instància, Soriano apel·la a reconnectar "amb la tranquil·litat, a identificar els beneficis que suposarà per als nostres fills i filles tornar a l'escola". A tall d'exemple, l'experta remarca la represa de les rutines, els nous aprenentatges, o la socialització dels més menuts. "També ens pot ajudar tenir clar que totes les parts implicades – tant la comunitat educativa com les diverses administracions – volen que els nostres fills i filles siguin el més ben acollits possibles, i totes les propostes estan fetes amb la millor intenció", afegeix. "Un dels grans aprenentatges de la situació actual és adonar-nos que no ho podem controlar tot", assevera.

 

De fet, sota aquesta premissa, el full de ruta per a aquest curs, tant a l'escola com a tot el nostre entorn, ha de ser "viure el present, no anticipar-nos a escenaris que encara no han passat, viure el dia a dia, acotar-nos a les coses que depenen de nosaltres, i no transmetre les nostres pors i angoixes als nostres fills i filles", apunta Soriano.

 

En aquest sentit, cal tenir cura del llenguatge, dels missatges que es transmeten, tant de manera directa com indirecta, en les converses que es mantenen entre adults. "Si són petits, la clau serà transmetre confiança i tranquil·litat. Tenint en compte l'edat, es pot obrir un diàleg, conversar, mostrar-nos aprenents, perquè la situació també és nova per a nosaltres. Som aliats de la situació. També els pot ajudar molt connectar amb la il·lusió de tornar a escola, per exemple, preparant el material", detalla Soriano. Justament, la codirectora de El Despertador aposta per reforçar aquests espais d'escolta, de conversa en família, per tal de compartir i donar resposta a dubtes, reforçar els impactes positius. "D'aquesta manera els estem ajudant a posar la mirada en altres moments", constata.

 

D'altra banda, repassar els protocols d'higiene i prevenció, "sense qüestionar-los", i les noves mesures que s'han posat en marxa als centres educatius "els donarà seguretat". "És important acollir la por, no minimitzar-la. Simplement, escoltar-los i acompanyar-los a transitar-la", conclou la codirectora de El Despertador.

Comparteix
M'agrada
Comentaris