09   grafiti_950x634
Fragment del nou grafit que decora l’Institut Castellar des de dilluns passat ||L.PERICH
22/07/2020 Actualitat
Grafit per visibilitzar el batxillerat artístic

La façana de l’Institut Castellar llueix des de fa uns dies una creació de l’artista colombiana Zurik

R.Gómez

L’Institut Castellar ha estrenat aquesta setmana una nova instal·lació artística que decora la façana de l’equipament escolar. Es tracta d’un grafit elaborat per Zurik, que té com a objectiu visibilitzar el batxillerat artístic que s’imparteix a l’institut. “La millor publicitat és demostrar que dins del nostre centre es fa art i ho veiem des de fora”, explica Loida Perich, coordinadora pedagògica de l’Institut.  El grafit de Zurik també té una altra funció: prevenir les habituals bretolades que malmeten la façana del centre. “Els grafits són un art urbà, de carrer, que generalment es respecta i es valora”.


D’altra banda, és previst que aquesta acció es vinculi al projecte pedagògic de l’Institut i que l’artista ofereixi demostracions i tallers sobre la tècnica del grafit als estudiants. “El fet que Zurik fos una dona també ens va interessar perquè volem donar a conèixer les obres de les artistes. És una manera d’acostar-nos als objectius de la UNESCO del 2030 en referència a la igualtat de gènere”, afegeix Perich.


Aquest curs que acaba de cloure, ha estat el primer en què l’Institut ha comptat amb batxillerat artístic. La irrupció d’aquesta modalitat ha transformat no només la façana sinó també les parets de l’equipament que, com si es tractés d’una sala d’exposicions, acullen les creacions dels estudiants.  “Hi ha un part emocional i de valors que transmet l’art que ara podem viure dins del centre, i és una experiència molt positiva”, remarca Perich. En aquest sentit, la docent reivindica la importància de la formació artística, que “no és una matèria de segona” i que té un rol essencial en el creixement personal dels alumnes.
 

L'ESCRIPTORA DEL GRAFIT

Carolina Zurik és una jove artista colombiana de prestigi internacional, que ha pintat murals a països com Bèlgica, Austràlia, Alemanya, Mèxic o Dinamarca, entre d’altres. El 2016 es va instal·lar a Barcelona per explorar tendències artístiques, i defineix el seu estil com a graffiti writing. Zurik explica que li agrada buscar l’equilibri entre “la creativitat i la llegibilitat del grafit”, i és per això que juga amb volums de dibuix tècnic,  figures geomètriques, i dimensions però “sempre a partir d’un concepte”. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris