Els mesos de calor vene carregats de fruites i de verdures i hortalisses de temporada
A l’estiu convé optar per una alimentació fresca i variada, rica en fruites i verdures. Gràcies al seu elevat contingut en aigua, fibra i altres nutrients ens ajuden a calmar la nostra gana i fan que les nostres digestions no siguin tan pesades. Per això, en èpoques de calor ens ve més de gust una alimentació hidratant i nutritiva, i no tan calòrica. “Al tenir temperatures elevades, al suar més, ens deshidratem més, i per tant el punt més important és hidratar-se bé”, assegura el dietista Jordi Doval, que té consulta a Castellar del Vallès.
L’opció millor per hidratar-se és l’aigua, afegir-hi algun tipus d’espècia o de fruita. Pel que fa a l’alimentació, cal aprofitar l’extensa varietat de fruites i verdures que ens proporciona l’estiu. “Ens aporten molts antioxidants, que serveixen com a protectors de diferents malalties”. A part de la síndria i el meló, hi trobem alvocats, prunes, nectarines, albercocs, préssecs, préssecs plans, gerds, mango, cireres, raïm, figues i plàtan.
Els mesos de calor també venen carregats de verdures i hortalisses de temporada, com ara el carbassó, el pebrot, l’albergínia, el cogombre, el pebrot vermell, l’enciam, el rave, la remolatxa, el tomàquet, la pastanaga i la ceba. “Tant fruites com verdures ens aporten molta aigua, així com vitamines i algun tipus de minerals”, assegura el dietista. Hi ha trucs per afegir-les a la nostra dieta com les sopes fredes, d’all, porro i patata, de xampinyons, remolatxa o gaspatxo. Doval és partidari d’incorporar vitamines a través “d’amanides completes amb llegums freds, tofu o seitan o afegint proteïna animal amb sardines, pollastre fred o bacallà esqueixat”.
Doval també recomana el consum de peixos blaus de temporada com les sardines, el seitó i el bonítol, amb grans dosis dels àcids grassos omega-3.